Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Erdoğan’ın hedefi sıfır faizli dönem - Makro Ekonomi Haberleri

        Enflasyonun faizin bir neticesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Hedef, faizle enflasyonu aynı seviyeye çekmek, faizi sıfırlamak” dedi I Amerika’daki 0.25 oranındaki faiz rakamlarını örnek veren Başbakan Erdoğan, “az çalışarak çok para kazanmanın bu ülkede yaşayanlara yakışmadığını” dile getirdi. Bağımsız kurullara da çatan Erdoğan, “Belli bir zaman sonra bu kurulları yeniden reforme etmemiz gerekecek. Bu millet kendi göbeğini kendi kesmesini iyi bilir” diye konuştu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bağımsız bazı kurulların faydalı değil, zararlı olduğuna inandığını belirterek, “Belli bir zaman sonra belki bu kurulları yeniden reforme etmemiz gerekecek’’ dedi. Erdoğan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜMSİAD) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Açık söylüyorum, bu kardeşiniz faizi netice olarak gören bir kardeşiniz değil. Bu kardeşiniz, faizi bir sebep olarak, enflasyonu da netice olarak gören bir kardeşinizdir. Enflasyon, faizin neticesidir. Hedef nedir? Hedef inşallah faizle enflasyonu aynı seviyeye getirmektir. Onu buraya indireceğiz. Faizi sıfırlamak için bunu yapmaya mecburuz. Bu adımları atacağız. Türkiye ona doğru gidiyor.’’

        "0.25 FAİZ BİZDE NİYE OLMASIN"

        Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz oranlarının ortada olduğuna işaret eden Erdoğan, piyasanın da buna göre kendisini düzenleyeceğini, düzenlemesi gerektiğini, çünkü faizle vatandaşı ezdirmeyeceklerini kaydetti. Erdoğan, “Şu anda Amerika 0.25’i uyguluyorsa, Japonya uyguluyorsa, bakın İsrail 2.3... Buralarda dolaşıyor. Bizde niye olmasın? Bizde de olması lazım. Bunu bu ülkede yapacağız er veya geç buraya gelecek’’ dedi. Para kazanmanın yolunun daha çok çalışmak olduğunu ifade eden Erdoğan, az çalışarak çok para kazanmanın bu toprakların, bu medeniyetin evlatlarına yakışmayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin 2002 yılında, yüzde 63 faiz verdiği halde, ancak 9 ay gibi çok kısa bir süreyle dünyada borçlanabildiğini anlatarak, şimdi ise 10 yıla kadar borçlanabildiklerini kaydetti.

        "BAZI BAĞIMSIZ KURULLAR ARTIK ZARAR VERİYOR"

        Bağımsız kurullara da değinen Erdoğan, “Bizden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bağımsız kurul haline getirilmesini istediler. ‘Kusura bakmayın, onun kararını biz veririz’ dedik “ dedi. Bağımsız kurul haline gelen bazı kurulların, şu anda faydalı değil, zararlı olduğuna inandığını da kaydeden Erdoğan “Belli bir zaman sonra belki bu kurulları yeniden reforme etmemiz gerekecek. Onu millet yapar, bu millet kendi göbeğini kendisi kesmeyi bilen bir millettir. Niçin başkası kessin. İşimize geliyorsa, kararını biz veririz’’ dedi.

        ŞIMARMAYACAĞIZ

        Türkiye’de 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, kendilerinin ise 8 yılda 13 bin 600 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Demek ki AK Parti’nin iktidarına, geçmiş yıllarda çok ihtiyaç varmış. Böyle bir anlayışa çok ihtiyaç varmış ama şımarmayacağız. Çok çalışacağız. Hızlı tren 10 yıl önce kimin hayalindeydi? Ama şimdi hızlı trenimiz var. Geçen gün muhalefet partisinin seçim beyannamesini getirdiler. Orada diyor ki ‘Ankara-Konya hızlı trenini yapacağız’ Şaşırdım, dedim haberi yok mu söylemediler mi? Halbuki Ankara-Konya hızlı treninin test kullanımını bizzat kendim yaptım. Önümüzdeki ay halka açılıyor.’’

        "PARAMIZ EZİK BÜZÜK DEĞİL"

        ‘’Konut edindireceğiz’’ diyerek, işçiden, memurdan para kesildiğini ve birçoğunun belgesinin bile olmadığını belirten Erdoğan, ‘’Şu ana kadar 4 katrilyon ödedik. Yolsuzlukların içinde olan bir iktidar, bunları ödeyebilir mi? Açıkladığım rakamlar basit rakamlar değil. Size 10 milyarlarca doları konuşuyorum. Bunları biz ödedik. Paramızı onurlu, haysiyetli kıldık. Paramız artık dolar karşısında ezik, büzük değil” diye konuştu.

        GAZETE HABER TÜRK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ