Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sarımsaktan sonra sıra kuyu kebabında! - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyaca ünlü sarımsaklarını tescil ettiren Taşköprülüler şimdi de kuyu kebabını tescil ettirmek için harekete geçti.

        Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağını tescil ettirdiklerini belirterek, Taşköprü mutfağının en önemli yemeklerinden olan ''Kuyu Kebabı''nın da tescilini alabilmek için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurmaya hazırlandıklarını söyledi.

        ''Kuyu Kebabı''na kısa sürede patent alarak, bu yemeğin kalitesini tescillemeyi hedeflediklerini anlatan Arslan, ''İlçede faaliyet gösteren kebapçılarımızın en büyük sıkıntısı, farklı yerlerde 'Taşköprü Kuyu Kebabı' adı altında satılan kebaplar. Bunlar Taşköprü'dekine benzemiyor. Biz de bu sorunu kuyu kebabımıza patent alarak çözeceğiz'' dedi.

        Türkiye'ye kuyu kebabı kokusunun Taşköprü'den yayıldığını dile getiren Arslan, ''Metropol illerdeki kimi restoranların levhalarına bakıldığında, istinasız hepsinde 'Taşköprü Kuyu Kebabı' yazılıdır. Bu aynı zamanda bizim kalite ve lezzetimizin bir belgesidir. İlçemizin tanıtım ve ekonomisine önemli katkısı olan kebap, sarımsaktan sonra ikinci bir simgemiz oldu'' diye konuştu.

        Taşköprü'de ünlü kebapçılarından Şükrü Ateş de, ailesinin 5 kuşaktır kebapçılık yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Kuyu kebabının mazisi 1850'li yıllara dayanıyor. Helvacılıkla uğraşan büyük dedemiz Halil Efendi, o dönem mülazım denilen subay misafirlerine ikramda bulunmak için helva kazanına bir adet kuzu sallandırır. Oldukça beğenilen bu kuzu kebabı, zamanla padişahların da sofralarını süslemiştir. O günden sonra kebapçılığa başlayan Halil Efendi'den günümüze bizlerde bu mesleği yaşatmak için uğraş veriyoruz. Ülkemizin birçok yerinde yapılsa da, kuyu kebabı çıra ve süt kuzusu kullanılmadığından dolayı Taşköprü'deki lezzeti tutmaz.''

        -ŞEHİRLERARASI KEBAP SERVİSİ-

        Kuyu kebabının yılın belirli aylarında yapıldığını belirten Şükrü Ateş, ''Taşköprü kuyu kebabının tadını bilen müdavimler, yaşadıkları şehirlere gittiklerinde bizden sık sık kebap isterler. Biz de kargo ya da otobüsler vasıtasıyla müşterilerimize gururla servis yaparız'' dedi.

        Geçen yıl sezonu 40 liradan kapatan kuyu kebabının kilosunu bu yıl 45 liradan sattıklarını anlatan Ateş, ''Kebap için kuzu bulmakta zorlanıyoruz. İlçede küçükbaş hayvan sayısında düşüş yaşanıyor. Biz de ata mesleği olan kebapçılığı yaşatmak için Gerze, Tokat, Ankara, Beypazarı, Sinop gibi çevre bölgelerden kuzu getiriyoruz'' diye konuştu.

        -KUYU KEBABININ YAPILIŞI-

        İyi bir kuyu kebabı için ateşin çıra ile tutuşturulması gerektiğini ifade eden Ateş, ünü Türkiye'nin dört bir yanına yayılan Taşköprü Kuyu Kebabı'nın yapılışını şöyle anlattı:

        ''Ateş 2 saat kadar yanarak kuyudaki tuğlaları ısıtır. Daha sonra arta kalan odunlar kuyudan çıkartılarak tuğlaların ısısıyla pişmek üzere 5-6 aylık kekik kokan kuzular kuyu sallandırılır. Kuyunun kapağı kapatıldıktan sonra, kapağın etrafı özel hazırlanan çamurla hava almaması için kapatılır. Yaklaşık 2 saat tuğlaların ısısıyla pişen kuzular kuyudan çıkartılarak servis yapılır. Kebabımızın elle yenildiğinde daha fazla lezzet verdiği ise müdavimlerin ortak görüşüdür.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ