Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Eskişehir’e 5 yıldızlı tren istasyonu - Makro Ekonomi Haberleri

        700 bin metrekare alana inşa edilecek ve 150 milyon dolara mal olacak istasyonda oteller, alışveriş merkezleri ve hayvanat bahçesi de bulunacak.

        TCDD, Ankara ve Konya’nın ardından Eskişehir’e de 5 yıldızlı hızlı tren istasyonu inşa etmek için hazırlıklara başladı. 150 milyon dolar yatırımla inşa edilmesi öngörülen istasyonda, oteller, alışveriş merkezleri, parklar, oyun alanları ile hayvanat bahçesi bulunacak. TCDD yetkilileri, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edilecek yeni istasyonun, 56 yıldır bu kente hizmet veren Eskişehir Garı’nın arkasında kalan TCDD’ye ait 700 bin metrekare alan üzerine inşa edileceğini söyledi. İstasyon, günlük 20 bin, yıllık 7 milyon 300 bin yolcuya hizmet verecek. İstasyon 50 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

        PARİS VE TOKYO GARLARI İNCELENDİ

        İstasyonun bulunacağı komplekste; 5 yıldızlı bir otel ve alışveriş merkezi, park, konser salonu, sergi ve oyun alanları ile bir de kule bulunacak. Yeni istasyonda 67 bin metrekarelik, 2 bin 196 aracın kullanabileceği bir kapalı otopark da yer alacak. Yetkililer, istasyonun yapılacağı alanı belirlemek için dünya örneklerini incelediklerini belirterek, “Roma, Paris, Londra, Milano, Tokyo, New York, Barcelona gibi şehirlerde tren istasyonları incelendi. Bu bölgelerdeki istasyonlar, şehir merkezinde ve bunlar şehrin sosyal ve ekonomik hayatına büyük zenginlik katıyor. Eskişehir’deki istasyon da bu ilin çekim merkezlerinden biri olacak” dedi.

        YERİ ANKETLE BELİRLENDİ

        TCDD yetkilileri, istasyonun yaklaşık yatırım maliyetleri hakkında da bilgi verdi. Yetkililer, “Öngörülen tahmini yatırım maliyeti 150 milyon dolar” dedi. TCDD, yeni istasyonun yapılacağı yeri belirlemek için bir anket yaptırdı. 1333 yolcuyla yapılan ankette, yolcuların yüzde 89’u istasyonun eski gar binasının arkasındaki alana yapılmasını istedi.

        Olcay Aydilek-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ