Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Efsane sarımsağımıza Çin eli değdi! - Makro Ekonomi Haberleri

        Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Taşköprü ilçesine Çin sarımsağı tohumu dikilmeye başlandığını ifade ederek, ''Çiftçilerimizin Çin sarımsağı tohumuna yönelmesi Taşköprü sarımsağımızın ırkında tehlike yaratmaktadır'' dedi.

        Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, yaptığı açıklamada, sarımsağı dünyaca ünlü Taşköprü ilçesine bu yıl ilk kez Çin sarımsağı tohumu dikilmeye başlandığını belirterek, ''Taşköprü sarımsağına oranla fazla rekolte vermesi ve Taşköprü sarımsağına oranla 1 ay önce yani haziran ayında hasadının yapılması nedeniyle bazı çiftçilerimizin Çin sarımsağı tohumuna yönelmesi Taşköprü sarımsağımızın ırkında tehlike yaratmaktadır'' diye konuştu.

        Bazı tüccarların Çin sarımsağı tohumu dikilmesini desteklediğini ifade eden Eligüzeloğlu, ''Taşköprü sarımsağı şubat ayında dikilip temmuz ayında hasadı yapılırken, Çin sarımsağı tohumu kasım ayında dikilip haziran ayında hasat ediliyor. Tüccar, sarımsak piyasasında boş olan 1 aylık zamanı Çin sarımsağı ekimini destekleyerek gidermek istiyor. Fakat Taşköprü sarımsağımız kanıtlanmış özelliklere sahip'' dedi.

        Çin sarımsağının, Taşköprü sarımsağımızdaki kaliteyi taşımayacağı uyarısında bulunan Eligüzeloğlu, Taşköprü pazarında, Taşköprü sarımsağı diye satılacak olan Çin sarımsağını alan tüketicinin bu sarımsağın kalitesinden şüphe duyup Taşköprü sarımsağına bakışının değişmesinden endişe ettiklerini söyledi.

        ''Taşköprü sarımsağının kalitesinde değişiklik olacak. Bu nedenle zaman içinde Taşköprü sarımsağının tohumu dejenerasyona uğrayıp Taşköprü sarımsağı özelliğini kaybedecek'' diyen Eligüzeloğlu, Anzer balını örnek göstererek, şöyle konuştu:

        ''Anzer balının özelliği nasıl Anzer Yaylası'nda yetişmesinden kaynaklanıyorsa ve başka yerden buraya kovanlarla arı getirilmesi yasaksa biz de başka ırktan sarımsağın ilçemizde yetiştirilmesini dünyaca ünlü olan ve biz çiftçilerin 'Beyaz Altın' diyerek taçlandırdığımız sarımsağımızın ırkının bozulmasını istemiyoruz ve yetkililerden önlem alınmasını istiyoruz.''

        Bu dikimin kontrol altında belirli bölgelerde yapılması ve pazarlaması gerektiğine dikkati çeken Eligüzeloğlu, bu sarımsağın pazarlanmasında Taşköprü sarımsağı olmadığının mutlaka belirtilmesini istedi. Taşköprü sarımsağının dönüm başına kuru olarak 800-1000 kilogram rekolte verirken, Çin sarımsağının 1,5 ton civarında rekolte verdiğini anlatan Eligüzeloğlu, ''Aradaki bu farkı melezleme yoluyla artırarak değil de bilimsel çalışmalarla Taşköprü sarımsağının özelliğini bozmadan arttırmanın yolu araştırılmalı'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ