Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Çılgın Proje - Makro Ekonomi Haberleri

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da yaptığı konuşmada Ankara'ya ilişkin yapılacak projeleri açıkladı. Ankara'nın savunma sanayinde üst seviyeye getirileceğini açıklayan Başbakan şunları da söyledi:

        "İstanbul'da proje açıkladık. Kanal İstanbul ve İstanbul için 2 şehir projesi... İnşallah 12 Haziran'ın ardından bu projelerin plan ve etüt çalışmalarını en ince teferruatına kadar başlatıyoruz. Ankara köklü bir tarihe sahip. Ankara gri takım elbiseli insanların olduğu bir şehir değildir. Osmanlı Sultanları 2. Murad'ın, Akşemsettin de şehridir. Ankara Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde Ulus'ta eski Meclis binasının önünde Kur'an-ı Kerim'lerle açılmış bir TBMM'nin şehridir. Ankara Kocatepe'siyle de izlenen bir şehir olmuştur. İstiklal Savaşı'mızı idare eden bir şehirdir. Tarih, kültür şehridir. Ankara 1923'te Başkent olduğunda nüfusu 40 bin olan bir Anadolu kasabasıydı. Şu anda nüfusu 5 milyona yaklaşmış durumda."

        ANKARA GÜNDEMİ BELİRLİYOR

        "Nüfus projeksiyonu yapılmadığı için Ankara kentleşme açısından çok çarpık kentleşti. Sadece nüfus değil büyüyen, gelişen kamunun ihtiyaçları da sağlıklı bir plana tabi tutulmadı. AK Parti olarak Ankara'ya da nefes aldırmak için gayret sarfettik etmeye de devam ediyoruz. Ankara Cumhuriyet'in kalbidir. 80 vilayetin çözüm beklediği bir şehirdir. Ne yazık ki Ankara bırakın 80 vilayete çare olmayı kendi ilçelerine, köylerine de derman olamamıştır. Bala, Şereflikoçhisar, Elmadağ, Beypazar'a kadar Ankara hizmete hasret kalmıştır, taa ki AK Parti gelene kadar.

        AK Parti Çankırı'ya, Konya'ya, Eskişehir'e dahi uzak kalmıştır. Ticaretin, sanayinin gelişmesi kendi mücadeleleriyle oldu. 3 Kasım 2002'den sonra Ankara farklı bir kimliğe sahip oldu. Bağdat'a, Saraybosna'ya da yakın bir yer oldu. Ankara Türkiye'nin başşehri değil, dünyanın da merakla takip ettiği, gündemi belirlenen değil gündemi belirleyen bir şehir oldu."

        ANKARA'NIN YENİ VASFI

        "Ankara Medeniyetler İttifakı'na da başkentlik yapıyor. Ankara bütün uluslararası denklemlerde "Ben de varım" diyor. Biz sadece Ankara'yı büyütmekle kalmadık Ankara'yı uluslararası bir Başkent haline dönüştürdük. Şimdi açıklayacağımız bu projelerle Ankara'nın yeni vasfını açıklıyoruz. Bu projelerle Ankara daha da ileri standartlara kavuşacak.

        Bu projelerin bir kısmına zaten başlandı, devam ediyor. Hızla tamamlanarak sizlerin emrine amade edeceğiz. Uzun vadeli projelerimiz de var. Bunlar 2015, 2023'e kadar devam edecek projeler."

        SAVUNMA SANAYİNDE BİR NUMARAYA DOĞRU

        "Ankara için ilk projemiz... 2013 sonunda artık üretime ATAK helikopterlerinde başlıyoruz, jetlerimiz 2020 ve 2022 gibi üretime girecek. Ankara savunma sanayimizin başkenti olacak. Dünyanın en önemli savunma sanayi merkezlerinden biri haline getiriyoruz. Savunma sanayi üretimi 2004- 2010 arasında yüzde 100'den fazla artışla 2,7 milyar dolara çıktı. Bu kuru kuruya bir ifade değildir, bu bir milletin bağımsızlık mücadelesidir. Siz ayaklarınız üzerinde durabiliyorsanız güçlüsünüz, dışarıdan gelen mühimmatla bağımsızlığınızı koruyacaksanız kusura bakmayın yaya kalırsınız. Güdümlü roket, tank gibi ihtiyaçların çoğunluğu üretilmeye başlandı. Dünyadaki en büyük 100 savunma sanayi firması içinde 2 firmamız var. Savunma sanayisinin büyük kısmı Ankara'da. OSTİM, İvedik gibi yerler yan sanayide büyük yer tutuyor. Hedefimiz savunma sanayinde 8 milyar dolar ciro. Bunun en az 6 milyar doları Ankara'dan elde edilecek. ANKA ve insansız hava aracımız uçuşlarına başladı. TAI Ankara'da üretildi. 2012'de Göktürk uydumuz uzaya fırlatılacak. Ankara'daki tüm KOBİ'lere, sanayi firmalarına iş imkanı sağlıyoruz. Bay Kemal burada da insan yok biliyor musun? OSTİM'de 70'ten fazla firma savunma sanayine katkı yapıyor. Radar tasarım ve üretim merkezini de göl başında kuruyoruz. ASELSAN tarafından 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla kurulacak."

        UYDU MERKEZİ VE ADALET SARAYI

        "Uydu merkezi de TAİ tesislerinde hizmete girecek. Yatırım 100 milyon dolar. Askeri uydularla birlikte, uzay uyduları konusunda üretimler olacak. Ankara'ya yeni bir adalet sarayı yapıyoruz.

        Mevcut olanın kapalı alanı 100 bin metrekare. İhtiyacımız olan 300 bin metrekare. Bunu Ankara'ya kazandıracağız. İstanbul'da 2 tane adalet sarayı var, biri Asya'da biri Avrupa'da. Onlar gibi olacak."

        SAĞLIK MERKEZİ VE 40 BİN KİŞİLİK STADYUM

        "Ankara'yı sağlık merkezi haline getireceğiz. Toplam 7 bin yatak kapasitesiyle 2 büyük hastane kuruyoruz. 2 milyon 800 bin metrekare alana kurulu 2 şehir hastanesini Keçiören Etlik semtinde ve Bilkent'te inşaa edeceğiz.

        40 bin seyirci kapasiteli UEFA kriterlerine uygun bir stadyum kuruyoruz. Son derece modern bir mimariyle Ankara'nın silüetine renk katacak, sporun kalbi atacak bu merkezde."

        HAYVANAT BAHÇESİ VE FUAR MERKEZİ

        "Akyurt'a 1 milyon 800 bin metrekare alana kurulu uluslararası bir fuar merkezi inşa ediyoruz. Ankara'nın fuar kenti olma vasfını da güçlendiriyoruz. Ankara'ya bir hayvanat bahçesi yapacağız. Burada ayrıca lunapark ve gösteri merkezi de olacak. Bu tüm Türkiye'nin ziyaret edeceği, uluslararası standartlarda bir hayvanat bahçesi olacak. Ulus Kent Projesi devam ediyor."

        MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ

        "Büyükşehir Belediyesi'ne verdiğimiz talimatla Kızılay'ı farklı bir çehreye kavuşturacağız. Çalışma yapılıyor. Projelerimiz arasında göreceksiniz. Kızılay'ımıza bir marka olma özelliğini kazandıracağız. Milli Botanik Parkı yapıyoruz. 2 bin dekar alan üzerine 83 trilyonun üzerinde bir yatırımla 4 bin civarındaki endemik bitki ziyaretçileri karşılayacak. Kütüphane, eğitim, araştırma kurumlarıyla birlikte burası bilim yuvası haline gelecek."

        ANKARA TERMAL TURİZM MERKEZİ OLACAK

        "Termal turizm projemiz... Ankara'da iyi bir potansiyel var ama yerinde kullanılmadığı için gerektiği gibi değerlendirilmiyor. Termal su kaynaklarını yeni bir konseptle değerlendireceğiz. Ankara'yı termal turizm merkezi haline getireceğiz."

        ULAŞIMIN MERKEZİ

        Ankara'yı ulaşımın da kalbi haline getiriyoruz. Ankara- Eskişehir hızlı tren etabını hizmete sokmuştuk. İstanbul etabı devam ediyor. Durmak yok, yola devam. Ankara- Konya etabı da başlıyor. Ankara- Konya arasını 1 saat 15 dakikaya indiriyoruz. Ankara- Afyonkarahisar- Uşak ve İzmir hattının çalışmalarına da başlıyoruz. Ankara hızlı trenlerin kesişme noktası olacak. Ankara merkez olmak üzere, 3 otoyol projemiz var.

        ANKARA ULAŞIMIN DA MERKEZİ OLACAK

        "Ankara Niğde otoyolo, Edirne'den Habur'a kadar önemli derecede bitirilmiş otoyol projesinin bir etabı. Edirne- Habur'a kesintisiz otoyolla bağlanmış olacak bittiği zaman bu etap. Ankara- Pozantı arasında 342 km yüksek standartlı yol inşa edeceğiz. Ankara- Samsun arasında inşa edeceğimiz yolun uzunluğu 432 km, Ankara- İzmir arasına 535 km yol inşa edeceğiz. Ankara havayolunda da önemli bir konuma geliyor. 56 noktaya uçan Anadolu Jet, 2.5 milyon yolcu hedefine doğru ilerliyor. Ankara merkezli yapılan uçuşlar Ankara'yı merkez haline dönüştürecek.

        Kızılay- Çankaya, Sincan metro hatlarını hızlı bir şekilde tamamlıyoruz. Akyurt- Havaalanı arasına yeni bir raylı sistem inşa ediyoruz. Esenboğa refüjünün üzerine inşa edeceğimiz bu ray inşaat sırasında ulaşımı engellemeyecek.

        Keçiören ve İstanbul arasına inşa edeceğimiz tünel 3 yıl içinde tamamlanacak. Şehir içi trafiğine büyük rahatlama sağlayacak."

        ANKARA'YA YENİ ŞEHİR

        "Tıpkı İstanbul gibi, Ankara'da da yeni bir şehrin inşa ve imarına 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayacaklarını belirterek, ''Güneykent adını verdiğimiz bu projeyle, Ankara’ya, 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırmış olacağız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ