Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Yunanistan'dan beteriz" - Makro Ekonomi Haberleri

        Fon şirketi Pimco’nun üst düzey yöneticisi Bill Gross, ABD’nin borçluluk konusunda Yunanistan’dan çok daha kötü durumda olduğunu söyledi. Gross, ABD’nin toplam borcunun 100 trilyon dolara yaklaştığını ileri sürdü.

        E uro Bölgesi’nin borçlu ülkelerine yönelik kötü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Yunanistan’ın tahvillerinin Standard & Poor’s tarafından çöp seviyesine kadar indirilmesinin ardından İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın borçlanma maliyetleri de yükselişe geçti. Yatırımcıların ülke iflası konusunda tüm dikkatlerinin Avrupa üzerinde yoğunlaştığı bir dönemde ABD’den önemli bir uyarı geldi. Dünyanın en büyük fon şirketi olan Pimco’nun kurucusu ve üst düzey yöneticisi Bill Gross yaptığı açıklamada ABD’nin borç sorununun kontrolden çıkmak üzere olduğunu belirterek ülkenin cari bakımdan durumunun Yunanistan’dan da kötü olduğunu söyledi. Gross, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin yüksek kamu borcunun yanı sıra borçlanma üst sınırı konusunda da anlaşmaya varamamalarının ülkeyi çıkmaza götürdüğünü belirterek, “ABD Merkez Bankası’nın 600 milyar dolarlık ek tahvil alımı haziran sonunda bitiyor. Bu şartlar altında ABD tahvillerini kim alır? Bizim Pimco olarak almayacağımız kesin” dedi.

        KOLAY ÇÖZÜM YOK

        Bill Gross, birçok kişinin ABD'nin 14.3 trilyon dolar olan kamu borçlarına baktığını, ancak bu rakamın sağlık harcamaları ve sosyal güvenlik için garanti edilen 50 trilyon dolar civarında parayı içermediğini ifade etti. Gross, finansal sistemin kurtarılmasıyla ilişkili oluşan borçlar da dikkate alındığında kamunun toplam borcunun 100 trilyon dolara yaklaştığına inandığını vurguladı. ABD'nin oldukça tatsız bir mali pozisyonda bulunduğunu belirterek, buna bir gecede çözüm bulunamayacağına işaret etti. Gross, "Bu borcu, 1 veya 2 yıllık bir süreçte azaltabileceğimizi düşünmek, gerçekçi değil” dedi. Yunanistan’ın iflası halinde piyasalarda büyük tedirginliğin yaşanacağına işaret eden Gross, “Böyle bir ortamda güvenilir liman ABD tahvilleri değil Alman tahvili olur” dedi.

        DERECELENDİRME ŞİRKETLERİ ABD’NİN KULAĞINI ÇEKTİ

        Washington’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bütçeye yönelik tartışmalar aralıksız devam ederken derecelendirme şirketlerinden ilk uyarı açıklamaları geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ay başında ABD’yi kredi notunun düşürülebileceği konusunda uyardı.

        Yapılan açıklamada, ABD’de tarafların borçlanma tavanını artırma konusunda 2 Ağustos’a kadar uzlaşmaya varamaması halinde, ülkenin kredi notunun gözden geçirileceğini duyurdu. S&P’de nisan ayında ABD’nin yüksek borcu nedeniyle, uzun vadeli kredi notuna yönelik uyarıda bulunarak not görünümünü durağandan, negatife çevirdi.

        YUNANİSTAN GREVE HAZIRLANIYOR

        Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali reformları ile çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla bugün 24 saatlik greve gitme kararı aldıkları bildirildi. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine, toplu taşıma araçlarında çalışanların da iş bırakarak destek verecekleri kaydedildi.

        Atina kent merkezinde iki ayrı gösteri yapılmasının planlandığı, kendilerini ''Bıkkınlar'' olarak tanımlayan ve 20 güne yakın bir süredir mali reformları protesto etmek amacıyla Yunan Parlamentosunun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda toplanan grupların, bugün sabah 07.00'den itibaren toplanmayı kararlaştırdıkları belirtildi. Öte yandan, liman çalışanlarının da grevde yer almasıyla gemi seferlerinin yapılamayacağı açıklandı. Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekiplerinin hazır bulunacağı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ