Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İstanbul'a 4 yeni metro hattı geliyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        Gökhan ARTAN / AHT

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro hatlarına ilişkin hedeflerle ilgili, ''Şu anda günde bir milyon 200 bin yolcu taşıdığımız raylı sistemlerde, 2013 yılı sonu itibariyle 5 milyon yolcuya ulaşacağız. Bu çok ciddi bir oran. Planlanan yeni metro hatlarının da bitirilmesi durumunda 7-8 milyon yolcuyu metro ile taşır hale geleceğiz" dedi.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 16-21 Haziran tarihleri arasında Washington, Baltimore ve New York'ta yapacağı ziyaretler için ABD'ye gitti.Topbaş, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'dan Washington'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, ABD'deki ziyaretleri çerçevesinde önce Baltimore'da ABD Belediye Başkanları Birliği'nin yıllık Konferansına iştirak edeceğini söyledi.

        Gazetecilerin metro çalışmaları ile ilgili sorularını da yanıtlayan Topbaş, İstanbul'da metro taşımacılığına ilişkin 4 hat üzerinde çalışmaları olduğunu hatırlatarak, bunların en önemlilerinden birinin Ümraniye üzerinden Çekmeköy'e kadar gidecek olan Üsküdar-Çekmeköy hattı olduğunu söyledi. Bu hattın çok önemli olduğunu ve çok yolcu talebinin bulunduğunu dile getiren Topbaş, hattın Tepeüstü'ne kadar olan bölümü için ihaleye çıkıldığını, ancak şu anda tamamını yenileyerek uluslararası ölçekte bir ihaleye çıkılacağını ve hattın 38 ayda tamamlanacağını belirtti.

        700 BİN YOLCU KAPASİTESİ

        Bu hat dışında 3 metro hattının daha planlandığını kaydeden Topbaş, bunlardan birinin Kabataş'tan başlayıp Beşiktaş üzerinden Çağlayan'ı da içine alıp, Kağıthane, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Tekstilkent ve Mahmutbey'e kadar gidecek olan 24 kilometrelik bir hat olduğunu bildirdi. Topbaş, yap işlet olarak yapılacak hattın, takriben 700 bin yolcu kapasiteli olacağının öngörüldüğünü söyledi.

        Diğer bir hattın da Ulaştırma Bakanlığı ile mutabakata varılarak, anlaşılması durumunda bakanlık tarafından üstlenilecek olan Bağcılar Kirazlı'dan başlayıp ve Bakırköy İDO iskelesine kadar yapılacak olan 9 kilometrelik bir hat olduğunu ifade eden Topbaş, bir başka hattın ise şu anda Metrobüs hattı güzergahı için düşündükleri ve ileride Silivri'ye kadar uzatılmasını planladıkları Bakırköy-Beylikdüzü arasında yapılacak 25 kilometrelik metro hattı olacağını kaydetti. Bu hattın da Ulaştırma Bakanlığı ile anlaşılması durumunda bakanlık tarafından yapılacağını ifade eden Topbaş, ''bu iki hattı bakanlığa verip, diğer iki hattı kendimiz yapmayı planlıyoruz. Bunlarla birlikte İstanbul'da kent merkezi yoğunluklu çok ciddi bir metro hattına sahip olacağız'' dedi.

        2013 HEDEFİ

        Kadir Topbaş, metro hatlarına ilişkin hedeflerine ilişkin bir soru üzerine, ''Şu anda bir milyon 200 bin yolcu taşıdığımız raylı sistemlerde, 2013 yılı sonu itibariyle 5 milyon yolcuya ulaşacağız. Bu çok ciddi bir oran neredeyse 3 katı yolcu taşıyacağız. Planlanan yeni metro hatlarının da bitirilmesi durumunda 7-8 milyon yolcuyu metro ile taşır hale geleceğiz. Bunlarla birlikte raylı sistemlerdeki ağırlığı yüzde 30-40'lara kadar getirmiş olacağız'' dedi. İDO'nun satışının son aşamaya geldiğini, imzaların yakında atılacağını, bununla birlikte elde edilecek kaynakların bir bölümünün İETT'nin alacağı yeni otobüslerde kullanılacağını, halk otobüslerinin de yenileneceğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ