Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Benzine zam! - Makro Ekonomi Haberleri

        Zam sonrasında benzinin litresi 4.23 TL’den, 4.33 TL’ye çıktı. Benzin, koşar adımlarla 5 TL’ye doğru gidiyor. Brent petrol ve döviz kurunun aynı anda artış trendine girmesi, benzinde ve motorinde yeni zammı tetikledi. TÜPRAŞ, maliyetlerinin artması üzerine benzine, 10 kuruş zam yaptı. Zam, bugün uygulamaya girecek. Uzmanlar, petrol ve kurda son günlerde alışılmışın ötesinde gelişme yaşandığını belirterek, petrol ve kurun aynı anda arttığını belirtti. Uzmanlar, bu iki yönlü artışın devam etmesi durumunda motorine ve benzine her hafta zam geleceğini söyledi.

        Uzmanlar, bir süre öncesine kadar petrol artarken, kurun düştüğünü (ya da tersi geçerli) belirterek, “Bu, akaryakıt piyasasında fiyatları kendi içinde belli bir dengeye getiriyordu. Akaryakıtta indirim de söz konusu olabiliyordu. Son günlerde brent petrol ve döviz kurunda görülen artış trendi, indirim umutlarını bitirdi” dedi. Yılbaşında kur 1.54 TL, Akdeniz borsasında benzinin litresi 0.98 TL, motorinin litresi 1 TL düzeyinde bulunuyordu. Brent petrolün varili de 103 dolardı. Temmuz ayına kadar yaşanan hızlı artışla geçen hafta kur 1.63 TL’ye, Akdeniz borsasında benzinin litresi 1.27 TL’ye, motorin 1.35 TL’ye çıktı. Brent petrolün varili 120 dolara fırladı.

        TÜPRAŞ EKSİYE DÜŞTÜ

        Petrol Piyasası Yasası’na göre TÜPRAŞ, akaryakıt fiyatlarını hesaplarken dünya piyasalarındaki fiyat hareketlerini birkaç gün izliyor. TÜPRAŞ, örneğin geçen hafta motorinde tarifesine göre satış yapabileceği fiyatın 5 kuruş altında gitti. Ancak, birkaç gün sonra 10 kuruş zamla, tarifelerinde artıya geçti.

        Olcay AYDİLEK/HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ