Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kriz Soros'u hedge etti! - Makro Ekonomi Haberleri

        81 yaşındaki George Soros 40 yıl aradan sonra hedge fonunu kapatma kararı aldı.

        İngiltere Merkez Bankası'nı sterlinde yaptığı spekülasyonla devalüasyona gitmek zorunda bırakmasıyla ünlenen milyarder George Soros, 40 yılı aşkın bir süredir sürdürdüğü hedge fonu yöneticiliğini bırakıyor.

        Adından yaptığı hamlelerle sıkça söz ettiren ünlü milyoner 25.5 milyar dolar fonu yönetiyordu. Macar-Amerikan asıllı spekülatör, 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak "İngiliz Bankalarını Soyan Adam" ünvanı kazandı. Soros Fund Management şirketinin kurucusu olan Soros, dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor.

        Yatırımcılara gönderilen bir mektuba göre, Soros'un şirketi, yalnızca Soros ve ailesi için varlık yönetiminde odaklanacak.

        Mektupta "Sermayelerini yatırıma yöneltmek için yaklaşık 40 yıldır Soros Fund Management LLC'yi seçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Kararınız için iyi ödüllendirildiğinizi hissettiğinizden eminiz" denildi.

        ABD kanunlarına göre, 150 milyon doların üzerinde varlığı yöneten hedge fonların, yeni düzenlemelere göre yatırımcıları, çalışanları, yönettikleri varlıklar, çıkar çatışmaları ve fon danışmanlığı dışındaki faaliyetleri hakkında SEC’e (ABD SPK'sı) bilgi vermek zorunda. Soros’un firması aynı zamanda SEC’in düzenli incelemelerine de maruz kalacaktı. Firma 2000 yılından bu yana aile varlıkları haricinde, dışarıdan da fon yönettiği ve bu fonlar da 4 milyar dolara çıktığı için böyle bir karar aldı. Firmanın Başyatırım Danışmanı Keith Anderson da görevi bırakacak.

        Finans spekülatörünün, Yugoslavya, Ukrayna gibi doğu Avrupa ülkelerine yaptığı yardımın tutarı, bu ülkelere Birleşmiş Milletler tarafından yapılan yardım miktarını aşmıştı. Bu yüzden kimi çevreler onu "hayırsever" olarak tanımlamaktadır. Ancak bu yardımların siyasi amaçla yapıldığını savunanlar da var.

        KİMDİR?

        George Soros, 12 Ağustos 1930 tarihinde, Budapeşte, Macaristan’da dünyaya geldi. Esperanto dilini kullanan yazar Tivadar Soros, ünlü ekonomistin babasıydı. I. Dünya Savaşı sırasında esir düşmüş bir Yahudi olan Tivadar Schwartz, Rusya’daki eski kampından kaçmasının ardından soyadını Soros olarak değiştirmiş ve de böylede yükselen anti-seminist hareketlerden kaçmayı başarmıştı.

        Soros ayrıca, Açık Toplum Enstitüsünün kurucusu. Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye şubesi Eylül 2001'de kurulan Bebek'teki OSIAF'dir (Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ