Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Petrolde yüzde 6 düzeltme! - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Ekonomik büyümeye duyarlı hareket eden petrol fiyatları son günlerde yeni bir düzeltmenin içine girdi. Fiyatlar son üç gündür aralıksız düşüyor. Bu mayıs ayı sonrasındaki en uzun soluk düşüş oldu.

        PEKİ NEDEN?

        Birkaç güne kadar süresi bugün dolacak olan ABD'nin borçlanma limiti endişe kaynağı iken artık daha temel sorunlar yatırımcıların zihnini meşgul ediyor. 14.3 trilyon Dolar olan Federal Hükümet'in borçlanma limiti dün itibariyle 2.1 trilyon Dolar artırıldı. Harcamalardan da yaklaşık 2.4 trilyon dolar azaltılması öngörülüyor.

        Global yatırımcıların ise ABD ile ilgili endişesi ise devam ediyor. Ekonomik toparlanmanın gücü ve borç limiti artmasına rağmen AAA olan notun kırılabileceği endişesi en büyük tedirginlik. Öte yandan büyümeye yönelik beklentiler ise kafaları karıştırıyor.

        Geçen hafta açıklanan 2. Çeyrek büyüme rakamının yüzde 1.3 olarak açıklanmasının ardından (Yıl başında bu tahmin yüzde 3.5'ler düzeyindeydi) dün açıklanan ISM verisi de tatminkar değildi. Büyüme için öncü kabul edilen ISM verisinin işaret ettiği çeyrek 3. Çeyrek olduğu için, yılın geri kalanının da ekonomik büyüme adına tehlikede olduğu gerçeği piyasa katılımcılarını satışa yöneltti. Tabii Avrupa faktörü de global piyasalarda baskı yaratırken bu bölgedeki ülkelerin büyümelerine yönelik tahminler ise düşüş eğiliminde. ABD'den Avrupa ve Çin'e İmalat sanayi Endeksi temmuz ayında geriledi, küresel ekonomik toparlanmanın yavaşladığına dair endişeler arttı.

        İşte dünya ekonomisinin lokomotiflerine yönelik artan bu kaygılar, petrol fiyatlarında sert bir düzeltmenin yaşanmasına neden oluyor.

        100 DOLARDAN DÖNDÜ!

        Geçen hafta 100 dolar seviyelerinde seyreden ABD tipi ham petrolün varil fiyatı New York Ticaret Borsası'nda bugünkü işlemlerde 94 doların da altına sarktı. Destek seviyelerden gelen alımlarla ham petrolün varil fiyatı 94 doların üzerinde işlem görüyor. Böylece, geçen haftaya göre yüzde 6'lık bir düzeltme yaşandı. Fakat fiyatlar geçen yıla göre hâlâ yüzde 16 yukarıda bulunuyor.

        Brent petrolün varili ise bugün Londra'da 1.25 dolara varan kayıp yaşayarak 115.53 dolara geriledi.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Alman Commerzbank'ın analisti "ABD'deki borç tavanı krizinin çözülmüş gibi göründüğünü fakat bu sefer ülkenin ekonomisine yöneik kaygıların oluştuğunu" aktardı.

        HSBC ekonomisti Frederic Neumann ise Amerika ve Avrupa'dan gelen mesajların sanayi sektöründeki yavaşlamaya işaret ettiğini aktardı.

        Blue Ocean Brokerage tarderları ve analistleri ise geçen hafta açıklanan korkunç büyüme verisinin ve revizyonun ekonominin geleceğine yönelik soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çekti.

        Societe Generale'a göre petrol fiyatları, ralli öncesi uzun vadeli kanalın altına sarkarak 92.50 doları test edebilir. Düşüşler destek seviyesine kadar devam edebilir.

        Avusturalya merkezli National Australia Bank Ltd.'nin maen ve enerji konusunda uzman ekonomisti Ben Westmore de ABD'deki göstergelerin ve verilerin petrolü zayıflattığını kaydederken üçüncü çeyrek için petrolün varil fiyatının 98 dolar seviyesinde oluşacağını öngörüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ