Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dikkat çarpar! - Makro Ekonomi Haberleri

        Ortada ne böyle bir kamu şirketi ne de cihaz var! Aboneyi cep numarasından arayan kişiler, “Sizi Enerji Tasarruf Genel Müdürlüğü’nden arıyorum. Faturanız çok yüksek, size yüzde 30 indirim yapacağız” diyerek bir cihaz pazarlamaya çalışıyor. Olayın yayılması üzerine Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü çareyi vatandaşı uyarmakta buldu. Açıklamada, “Böyle bir kurum da yok, bu oranda bir tasarruf yapabilen cihaz da” denildi.

        Son günlerde cep telefonundan ulaştıkları kişilere, “elektrikte yüzde 30 oranında tasarruf sağladığı” öne sürülen bir cihazı pazarlayan ve kendilerine kamu kurumu imajı yaratıp, ‘Enerji Tasarrufu Genel Müdürlüğü’, adını veren pazarlama şirketi Ankara’yı alarma geçirdi. Tüketici Hakları Genel Müdürlüğü ile Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri vatandaşları uyararak, bu tür aramalara karşı daha uyanık hareket etmelerini istedi.

        Son günlerde Türkiye’nin birçok bölgesinde sıklıkla karşılaşılan olayda, arayan kişi cep telefonu kullanıcısına ismi ile hitap edip, elektrik sarfiyatı fatura bilgilerini aktardıktan sonra, “Sizi Enerji Tasarrufu Genel Müdürlüğü’nden arıyorum. Faturanız çok yüksek. Yüzde 30 oranında indirim yapacağız” dedikten sonra kredi kartı kullanıp kullanmadığını soruyor. Ardından da sanki indirim miktarını aktaracakmış gibi kredi kartı ile ilgili bilgileri almak istiyor. Bir şüpheye düşülmesi halinde de “Biz bir Genel Müdürlüğüz size telefonumuzu verelim” denilerek bir numaraya yönlendiriliyor. Bu numara arandığında karşıdaki kişi yine ciddi bir ses tonu ile kamu kurumu imajını yaratıp ikna görevini yürütüyor.

        % 30 TASARRUF MÜMKÜN DEĞİL

        Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİEİ) Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı, devletin kontrolünde Enerji Tasarruf Genel Müdürlüğü adından bir kurumun bulunmadığını söyledi. Enerji uzmanları da sayaca bağlanan bir cihazla elektrikte yüzde 25-30 oranında tasarrufun teknik olarak imkânsız olduğunu vurguladı. Uzmanlar, konutlar için böyle bir cihazla tasarruf olanağının mümkün olmadığını kaydetti.

        CİHAZIN FİYATI 247 İLE 743 TL ARASINDA

        Siteye göre söz konusu cihazların bedeli kullanılacağı birime göre (sanayi, ticarethane ya da konut) 247 ile 743 TL arasında değişiyor.

        Olcay AYDİLEK / HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ