Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Altında yaşanan çıkış Bernanke’yi sevindirdi - Makro Ekonomi Haberleri

        Fiyat artışları merkez bankalarının elinde tuttuğu altın rezervlerinin değerlenmesine de neden oldu. ABD Merkez Bankası’nın iki haftalık kârı 35 milyar dolara ulaşırken TCMB’nin rezervleri 501 milyon dolar değerlendi

        Altının son günlerde yaşadığı hızlı yükseliş baş döndürücü seviyelere ulaştı. 2008’de yaşanan Lehman Brothers iflasının ardından en sert çıkışların kayda geçtiği üç günü geride bırakan altın yatırımcısını sevindirmeye devam ediyor. Dünya piyasalarında ilk hareketlenmenin gözlemlendiği 26 Temmuz’da onsu bin 618 dolardan işlem gören altın dün yine rekordan rekora koştu. Pazartesi günü bin 713 dolardan işlem gören altın dün Asya piyasalarında bin 775 dolara kadar yükseldi.

        YÜKSELİŞ SÜRER

        Daha sonra gelen satışlarla bin 739 dolara kadar gerileyen altının onsu gün boyunca sert iniş ve çıkışlar yaşadı. Uzmanlar altın fiyatlarının sürekli yükselmeyeceğini, bir aşamada mutlaka duracağını ancak şu an itibarıyla tüm sinyallerin yükselmeden yana olduğuna işaret etti. Yapılan yorumlarda altının fiyatında kısa süreli bir düşüş yaşansa da bu düşüşlerin yeni çıkış öncesi bir soluklanma olacağı belirtildi. Uzmanlar başta ABD ve AB olmak üzere ülkelerin borç sorununun altın fiyatlarını körüklediğini belirterek, özellikle AB’li liderlerin borç sorununu çözme konusunda yetersiz kalacağının anlaşılmasının panik alımlarını artırdığını vurguladı.

        TCMB DE KÂR ETTİ

        Altın fiyatlarındaki artış ise özelikle merkez bankalarının elinde tuttuğu altın rezervlerinin değerlenmesine neden oldu. En çok altın rezervi bulunan ABD Merkez Bankası’nın (FED) fiyat artışı nedeniyle elinde bulundurduğu altın rezervi iki haftada 35 milyar dolar değerlendi. Artışın FED Başkanı Ben Bernanke’yi memnun edeceği tahmin ediliyor. Aynı dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da altın rezervi 501 milyon dolar değerlendi.

        BERLUSCONI DE GÜLDÜ: İTALYA’YA 9 MİLYAR $

        Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi nedeniyle spekülatörlerin çekim alanına giren İtalya’da da merkez bankası altın fiyatlarında yaşanan artıştan kâr sağladı. Son hesaplamalara göre İtalya’nın kazancı 9 milyar doları aştı.

        HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ