Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yeşil Enerji Ciner’den çevre dostu yatırım - Enerji Haberleri

        Ciner Holding, madencilik, enerji ve medyadaki yatırımlarından sonra cam ambalaj üretmek için kolları sıvadı. Ciner Holding iştiraklerinden Park Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Bilecik/ Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde satın alınan yaklaşık 224 dönüm araziye kurulacak olan tesiste çevre dostu sağlıklı cam ambalaj üretilecek.

        TESİSİN İNŞAAT ALTYAPISI HAZIR

        Park Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Usta, cam ambalaj üretiminde yeni ufuklar açması beklenen tesisin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylandığını, tesis için teşvik yatırımının da sağlandığını kaydetti.

        İnşaat altyapısı hazır olan fabrikada gelecekte her biri 500 ton/gün olan toplam 4 fırının yer alacağını belirten Gürsel Usta “4 fırın tamamlandığında ortaya çıkacak olan üretim kapasitesi yaklaşık olarak Türkiye’deki toplamcam ambalaj üretim kapasitesinin yüzde 40’ına denk gelecek” diye konuştu.

        Cam ambalaj üretimine 2012 yılının son çeyreğinde başlanacağını kaydeden Park Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Usta şöyle konuştu: “Tesiste yer alacak her bir fırın yıllık 150 bin ton net üretim yapacak. İlk aşamada kurulacak 500 ton/gün kapasiteli fırın arkadan ateşlemeli olarak kendi teknolojisi içinde ton başına enerji harcaması en düşük, dünyanın en büyük kapasiteli cam ambalaj fırını olacak.”

        MAKİNELER AVRUPA'DAN GELECEK

        2012 yılında üretime geçecek cam ambalaj tesisinin üretim makinelerini İtalyan Bottero firmasının liderliğinde oluşan konsorsiyum sağlayacak.

        Tesisin harman sistemlerini Finlandiyalı Lahti, fırın sistemlerini İngiliz Tecoglas, hata ayırma makinelerini Fransız MSC&SGCC, soğutma sonu ekipmanları ve paletleme makinelerini ise İtalyan EMMETI&SPA temin edecek.

        CAMIN HAMMADDESİ SODA KÜLÜ ÜRETİMİNDE İDDİALI

        Ciner Grubu, 2009 yılı mart ayında 375 milyon dolarlık yatırımla Beypazarı’ndaki soda külü üretim tesislerini hizmete açmıştı. Ankara Beypazarı’nda bulunan trona cevherinden tabii yöntemlerle yıllık 1 milyon 100 bin ton tabii soda külü üretimi bulunan Ciner Grubu, ocak ayında da Ankara Kazan bölgesinde 19 bin 500 hektar büyüklüğündeki saha içerisinde yer alan 1 milyar 650 milyon tonluk doğal trona rezervinin işletme ruhsatına sahip bir şirketi satın aldı.

        Ciner Holding, Ankara Kazan’da önce yılda 1 milyon ton, ardından ise yılda 2 milyon ton soda külü üretmeyi planlıyor. Toryum madeninden elde edilen soda külü, sanayinin 10 ana hammaddesinden biri. Soda külü cam sanayici başta olmak üzere 200’e yakın üretimde kullanılıyor.

        İLK ÜRÜN MADEN SUYU ŞİŞESİ

        Tesis, her türlü cam ambalaj, şişe ve kavanoz üretimi yapabilecek altyapıya sahip olacak. İlk aşamada yeşil maden suyu şisesi üretecek.

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ