Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Warren'ı yoğunu ortaya koydu! - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Amerikalı 80 yaşındaki milyarder yatırımcı Warren Buffett, ABD Kongresi'ne ülkedeki süper zenginlere daha yüksek vergilendirme yapılması önerisinde bulundu.

        New York Times'a bir makale yazan Buffett, "Arkadaşlarım ve ben milyarder dostu Kongre tarafından uzun bir süre boyunca şımartıldık. Şimdi fedakarlık konusunda ciddi bir şekilde harekete geçme zamanı" dedi.

        Buffet, zenginlerden alınacak yüksek verginin 1.1 trilyon doları aşan ABD bütçe açığının azaltılmasına fayda sağlayacağını ancak yatırım ve istihdam büyümesini etkilemeyeceğini söyledi.

        Buffet ayrıca, 1 milyon dolar ve üzeri kazananların vergilerinde artışa gidilmesini önerdi. Milyarder ayıca 10 milyon doların üzerinde geliri olanlara daha fazla vergi getirilmsi önerisinde bulundu.

        2010 yılında 6.9 milyon dolar vergi ödeyen Buffett, "Bu size çok yüksek gelebilir ancak bu vergilendirilebilir gelirimin yalnızca yüzde 17.4′üydü. Bu da ofisimizdeki 20 çalışandan yüzdesel olarak daha düşük. Onların vergi yükü yüzde 33'ten 41'e değişiyor ve ortalaması yüzde 36" açıklamasını yaptı.

        SEKRETERİNDEN BİLE AZ ÖDÜYOR!

        Öte yandan, ABD vergi sistemine göre Buffet, sekreterinden daha az vergi ödüyor. Yani vergi oranları farklı. Resepsiyon görevlisi ya da temizlikçilerin ödediği oran dahi Buffett'inkinden daha fazla. 46 milyar dolarlık servetin sahibi Buffett, gelirinin yüzde 17.4'ünü vergi olarak öderken, yıllık 60 bin dolar kazancı olan sekreteri ise yüzde 30 vergi ödüyor.

        BUFFETT KİMDİR?

        Warren Edward Buffett ( 30 Ağustos 1930, Nebraska), ABD'li ünlü iş adamı, hisse senedi yatırımcısı ve hayırsever. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin sahibi ve 50 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri sıralamasının üçüncü sırasında yer alan kişi.

        2006 Haziran ayında, yatırım şirketinin 10 milyon adet hissesini (yaklaşık 31 milyar dolar) Bill ve Melinda Gates Vakfı'na devrederek ABD'de şimdiye kadar yapılmış en büyük bağışı gerçekleştirdi.

        Warren Edward Buffett, borsa simsarı Howard Buffett (sonraları kongre üyesi olan) ve Leila Buffett'ın üç çocuklarının ortancası olarak Omaha, Nebraska'da dünyaya geldi. Para konusunda inanılmaz yetenekli olan Buffett, daha altı yaşındayken büyükbabasının bakkal dükkânından satın aldığı 6'lı Coca-Cola şişelerinin, tanesini 5 cent kârla satarak, para kazanmaya başladı.

        11 yaşındayken yüksek finans dünyasına adım attı ve babasının yanında çalışmaya başladı. İlk satın aldığı hisseleri, değer kazandıklarında sattı. Fakat sadece bikaç sene sonra bu hisselerin tavan yaptığını görünce; iyi şirketlere, uzun dönemli yatırım yapmak gerektiğinin önemini öğrendi.

        Harvard Business School'a başvurmaya ikna edilmesine rağmen, çok genç olduğu için kabul edilmedi. Bunu önemsemeyerek Colombia Business School'a girdi ve ünlü risk analisti Benjamin Graham'ın profesörlüğünde çalışarak, 1951 yılında yüksek lisans derecesini aldı.

        Wall Street'de çalışmak istemesine rağmen hem babasının hem de Ben Graham’ın itirazlarıyla karşılaştı. Graham'ın yanında bedava çalışmayı teklif etmesine rağmen red cevabı alınca tekrar Omaha'ya döndü. Bu dönemde borsa simsarı olarak çalıştı ve aynı zamanda da konuşma kursları alıp, Nebraska Üniversitesi’nde "yatırım ilkeleri" konulu gece dersleri vermeye başladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ