Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kayısı fiyatları yükselecek! - Makro Ekonomi Haberleri

        Malatya kayısısında bu yıl yaşanan leke, çil ve dolu hasarları nedeniyle kuru kayısı fiyatlarının yüksek olmasının bekleniyor.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, bu yılki kaliteli kayısı miktarının 65 bin ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğine işaret ederek, kuru kayısının kaliteli kayısıdan yapıldığını söyledi.

        Malatya'nın dünya kuru kayısının çok önemli bir kısmını ürettiğini belirten Aygül, Türkiye'nin toplam kuru kayısı üretiminin yüzde 90-95'ini, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 65-70'ini üretmesi nedeniyle ''Dünya Kayısı Başkenti'' olarak nitelendirildiğini ifade etti.

        Kayısı çiftçilerinin ürünlerini ''sofralık'' satma alışkanlığı olmaması nedeniyle Malatya kayısısının son yıllara kadar yaş kayısı piyasasında bilinmediğine dikkati çeken Hamit Aygül, ''Yıllara göre değişmekle birlikte 3-5-10 bin ton gibi bir yaş kayısı satışımız oluyordu. Son yıllarda yaptığımız önemli çalışmalarla, tabii diğer kurum ve kuruluşların da katkısı oldu. Bu sene yaş kayısı satışında bir rekor yaşanıyor. 30'un üzerinde merkezde yaş kayısı alıp paketlenip yurt dışına gönderilmeye başlandı. Tahminimiz 30-40 bin ton yaş kayısının yurt dışı piyasalarına gittiği şeklinde. Geçtiğimiz yıllara göre 5 kat yaş kayısı satışı var'' dedi.

        Aygül, bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 545 bin ton olduğunu belirterek, bu rekoltenin 45 bin tonunun yaş olarak hem il içinde hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketildiğini anlattı.

        Geriye kalan 500 bin tonun da kuru kayısı olarak değerlendirileceğini düşündüklerini söyleyen Aygül, şunları kaydetti:

        ''500 bin ton yaş kayısıdan 122 bin ton kuru kayısı elde edilir diye bir tahminimiz oldu. Bu tahminimiz inşallah gerçekleşecek. Çiftçilerimize şu tavsiyemiz var; 122 bin ton kuru kayısı üretiyoruz, ama yarısına yakını dolu yaralı, çil dediğimiz kızıl leke... Ayrıca bazı bahçelerin çok sık tutmasından dolayı ıskarta olacağından kaliteli kayısı miktarımız 65 bin ton civarında gerçekleşecek. Gerisi 2, 3, 4'üncü kalite kayısı.''

        Aygül, çiftçilerden ürünlerini piyasaya erken sunmamasını isteyerek, ''Çiftçilerimizin dikkatli olması lazım. Çünkü kalite sorunu nedeniyle kayısı fiyatının yüksek olmasını bekliyoruz'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ