Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Merkez, dövize müdahale etmemeli" - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Son günlerde global ekonomilerde yaşanan gelişmeleri değelerndiren Canikli, bugün yaşananların AB'nin yetersiz adımlarından kaynaklandığını belirtti. Avrupa'da yaşanacakların tahminlerin ötesinde olacağına vurgu yapana Canikli, piyasalardaki dalgalanmaların da bir süre daha devam edeceğini belirtti. "Fed'in likidite genişlemesi kaçınılmaz gibi görünüyor" diyen Nurettin Canikli şöyle devam etti:

        "FAİZ LOBİSİ OLDUĞUNA İNANIYORUM"

        "Türkiye'de iç kaynaklı bir ayırışma söz konusu değil. Türkiye ekonomisi artık bilimsel tepkiler verebilen bir ekonomi. Enflasyon beklentileri düşerken faiz artıramazsınız. Merkez Bankası ile faiz konusunda görüşme söz konusu olamaz. Merkez Bankası bağımsızdır. Bizim açıklamalarımız MB'nin kararlarını etkilemez. MB kararlarına müdahale edemediğimiz için eleştiriliyoruz. MB'nin faiz indiriminin sıfır reel faiz hedefiyle ilgisi yok. Kanıtı yok ama ben Türkiye'de 'faiz lobisi' olduğuna inanıyorum..."

        "MERKEZ BANKASI DÖVİZE MÜDAHALE ETMEMELİ"

        Döviz kurularındaki hareketlere de değinen Canikli, Merkez Bankası'nın döviz ve kurlara çok fazla müdahale etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

        Canikli şunları da aktardı: "Yukarı yönlü baskı çok güçlü ise MB buna döviz satarak müdahale etmemeli. Dövizde ani sıçramaların olmasını beklemiyorum. Türkiye'de kriz olarak görülebilecek hiçbir beklenti yoktur. Finans sistemimiz ve kamu maliyesinde bir sıkıntı yok."

        "CARİ AÇIĞA İLAVE TEDBİR GELEBİLİR"

        Cari açığın finansmanına ilişkin ise bir sıkıntının olmadığını aktaran Canikli, "Cari açığa ilişkin ilave tedbir gelebilir. İthalata yönelik tedbirler gelebilir. Net hata noksan kalıcıdır. Net hata noksan komşu ülkelerden gelen kalıcı para girişidir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ