Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para BDDK'nın yeni kararı yürürlükte - Makro Ekonomi Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredi kartında asgari ödeme tutarını kademeli olarak yüzde 20’den yüzde 40’a kadar çıkaran ve üç ay kart borcunun yüzde 50’sini ödeyemeyenlere nakit çekimi yasaklayan kararı yürürlüğe girdi.

        Edinilen bilgilere göre kart borçlusu sayısında artışı gözlem altına alan BDDK, 4 milyon kişinin kart borcunun yüzde 50’sinden daha az yaklaşık 2.5 milyon kişinin de sadece asgari tutar olan yüzde 20’lik kısmını ödediğini tespit etti. BDDK’nın bu 4 milyon kişinin borç miktarının yüzde 50’sinin daha altında ödeme yaparak borcunu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini tespit ettiği öğrenildi.

        BORÇ SARMALINA ÖNLEM

        Özellikle sadece asgari tutarı ödeyebilen 2.5 milyonun durumunun daha da kötü olduğu ve bu kişilerin bir süre sonra asgari tutarı bile ödeyemez hale geldiği tespit edildi. BDDK’nın bir karttan nakit çekip diğer kartın borcunu ödeme şeklinde yapılan ve yine vatandaşın borç sarmalına girmesine neden olan durum için de nakit çekim yasağı önlemi aldığı ifade edildi.

        ESNEKLİK İSTEĞİNİ BDDK REDDETTİ

        BBDK’nın kararı alırken ABD ve Avrupa’da yaşanan krizin nedenlerinden olan bireylerin yüksek borçluluk oranını gözettiği belirtiliyor. Bunun için uluslararası kabul görmüş olan kişilerin harcanabilir gelirinin yüzde 30’u kadar borçlanabilmesi kuralını uyguladığı ifade edildi. Kararın uygulamaya geçmesinin ardından bankaların bundan 10 milyonu aşkın kişinin etkilenebileceğini belirtip kararın esnetilmesi veya sürenin uzatılması yönünde istekte bulunduğu ancak BDDK’nın Kurul toplantısında talepleri reddettiği öğrenildi

        RAHİM AK- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ