Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Üç bölgeye talep yok, iki bölgeye şartlı ek süre - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Elektrik dağıtım bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde rekor teklifler veren firmaların ödeme yapmaması nedeniyle devri gerçekleştirilemeyen 5 elektrik dağıtım bölgesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, ikinci en yüksek teklifi veren firmalar sözleşme imzalamaya davet edilmiş ve 29 Eylül'e kadar süre tanımıştı. Firmalara tanınan süre bugün sona erdi.

        GEDİZ, TOROSLAR VE AYEDAŞ'A TALEP YOK

        Teklif sahiplerinin teminat yatırıp ek süre talep edip etmeyeceği merakla beklenirken, akşam saatlerinde ÖİB, internet sitesinden bir duyuru yayınlayarak yaşanan süreci anlattı.

        ÖİB'nin açıklamasında Boğaziçi ve Trakya Elektrik için ikinci en yüksek teklif sahiplerine teminatı 31 Ekim'e kadar yatırmaları şartıyla ek süre verilirken, Gediz, Toroslar ve AYEDAŞ'ta ise talep gelmedi.

        ÖİB, hisse satış sözleşmesi için davette bulunan en iyi ikinci teklif sahiplerinin bu şirketler için ek teminat yatırmadığı gibi hisse satış sözleşmesi imzalanması için ek süre talebinde de bulunmadığını açıkladı.

        İşte ÖİB tarafından akşam saatlerinde sürece ilişkin yapılan açıklama:

        "Bilindiği üzere, Boğaziçi, Gediz, Trakya, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalelerinde; ilgili Teklif Sahiplerine Hisse Satış Sözleşmesi imzalanması için 29.09.2011 tarihi mesai bitimine kadar süre verilmiştir.

        Boğaziçi ve Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi için Teklif Sahiplerinden gelen ek süre talebine istinaden; İdaremizce, ilgili Teklif Sahiplerine, Hisse Satış Sözleşmesinin imzalanması için -ek geçici teminatın 31.10.2011 tarihi saat 18:00’a kadar İdaremize teslim edilmesi kaydıyla- 30.12.2011 tarihi saat 18:00’a kadar ek süre verilmiştir.

        Öte yandan; Gediz, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalelerinde Hisse Satış Sözleşmesi imzalanması için davette bulunulan Teklif Sahipleri tarafından 29.09.2011 tarih, saat 18:00 itibariyle ek geçici teminat teslim edilmediği gibi Hisse Satış Sözleşmesi imzalanması için ek süre talebinde de bulunulmamıştır.

        Bu çerçevede, söz konusu Teklif Sahiplerinin geçici teminatları irat kaydedilerek Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararında yer alması halinde bir sonraki Teklif Sahiplerine Hisse Satış Sözleşmesi imzalamak için çağrıda bulunulacaktır."

        SIRA ÜÇÜNCÜLERE GELDİ!

        Yapılan bu açıklamaya göre Özelleştirme Yüksek Kurulu karar alırsa Gediz, Toroslar ve AYEDAŞ'ta üçüncü en iyi teklif sahiplerine hisse satış sözleşmesi imzalanması için davette bulunulabilecek.

        REKOR TALEPLER BİR BİR TARİH OLUYOR

        Böylece elektrik dağıtım özelleştirmelerinde "rekor talepler" de tarih olma noktasına geldi. Hatırlanacağı gibi özellikle Boğaziçi Elektrik Dağıtm A.Ş. ve AYEDAŞ ihalelerinde oluşan özelleştirme bedelleri, ihalelere katılan firmalar tarafından rasyonel olmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

        Bunun ardından özelleştirme ihalerendi yıl hikayesi de başlamıştı. Önce birinci sıradaki teklif sahipleri defalarca ek süre almasına rağmen ihale bedellerini yatıramamış, yatırıdıkları teminatlar ise gelir olarak kaydedilmişti. Ardından ise ikinci en yüksek teklif sahiplerine sözleşme imzalanması için davette bulunulmuş ve ek geçici teminatları yatırmaları talep edilmişti.

        BUNDAN SONRA NE OLACAK?

        İşte 5 elektrik dağıtımında oluşan en yüksek üç teklif ve bu aşamadan sonra yaşanabilecek süreç:

        BOĞAZİÇİ ELEKTRİK

        1. en yüksek teklif: 2 milyar 990 milyon dolar (Sözleşme imzalamadı. Süreç dışı kaldı)

        2. en yüksek teklif: 2 milyar 751 milyon dolar (Sözleşme imzalamak için davet edildi. Ek süre istedi. 31 Ekim 2011'e kadar ek geçici teminatı yatırması şartıyla 30 Aralık 2011'e kadar ek süre verildi)

        3. en yüksek teklif: 2 milyar 496 milyon dolar (Eğer 2. en yüksek teklif sahibi 31 Ekim'e kadar ek geçici teminatı yatırmazsa Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun karar alması halinde sözleşme imzalaması için davet edilecek)

        AYEDAŞ

        1. en yüksek teklif: 1 milyar 813 milyon dolar (Sözleşme imzalamadı. Süreç dışı kaldı)

        2. en yüksek teklif: 1 milyar 812 milyon dolar (Ek teminat yatırmadı. Ek süre de talep etmedi)

        3. en yüksek teklif: 1 milyar 515 milyon dolar (ÖYK karar alırsa sözleşme imzalamak için davet edilecek)

        TOROSLAR ELEKTRİK

        1. en yüksek teklif: 2 milyar 75 milyon dolar (Sözleşme imzalamadı. Süreç dışı kaldı)

        2. en yüksek teklif: 2 milyar 74 milyon dolar (Ek teminat yatırmadı. Ek süre de talep etmedi)

        3. en yüksek teklif: 1 milyar 16 milyon dolar (ÖYK karar alırsa sözleşme imzalamak için davet edilecek)

        TRAKYA ELEKTRİK

        1. en yüksek teklif: 622 milyon dolar (Sözleşme imzalamadı. Süreç dışı kaldı)

        2. en yüksek teklif: 575 milyon dolar (Sözleşme imzalamak için davet edildi. Ek süre istedi. 31 Ekim 2011'e kadar ek geçici teminatı yatırması şartıyla 30 Aralık 2011'e kadar ek süre verildi)

        GEDİZ ELEKTRİK

        1. en yüksek teklif: 1 milyar 915 milyon dolar (Sözleşme imzalamadı. Süreç dışı kaldı)

        2. en yüksek teklif: 1 milyar 800 milyon dolar (Ek teminat yatırmadı. Ek süre de talep etmedi)

        "SÜRECİN DAHA FAZLA UZAMAMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

        Bugün gün içerisinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili, özellikle piyasanın serbestleşmesiyle alakalı dağıtım ve üretim şirketleriyle ilgili bir takvim bulunduğunu belirterek, ''Bu takvimin çok fazla etkilenmemesi lazım ki biz kanunla ortaya koyduğumuz tarihlere uyabilelim. Ben sürecin çok fazla uzamamasını temenni ediyorum'' dedi.

        Elektrik dağıtım ihalelerinde en yüksek ikinci teklifi veren firmalara tanınan sürenin bugün sona ereceğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, konuyla ilgili dün bir toplantı yaptıklarını bildirdi.

        ''Finansmanı tedarik edenler olduğu gibi edemeyenlerin de olduğunu biliyorum'' diyen Yıldız, ÖİB'nin gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağını söylemişti. Yıldız, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

        ''Özellikle piyasanın serbestleşmesiyle alakalı, dağıtım ve üretim şirketleriyle alakalı bir takvimimiz var. Bu takvimin çok fazla etkilenmemesi lazım ki biz kanunla ortaya koyduğumuz tarihlere uyabilelim. Çok fazla uzamasını ben temenni ediyorum. Firmaların da bu konuda iradelerini daha hızlı ortaya koymalarını özellikle tavsiye ediyorum sektör için. Bir kısım aktörler, bir kısım oyuncular yeni girebilir. Bir kısım oyuncular devreden çıkabilir. İsimler bizim için ikinci planda. Önemli olan verdikleri taahhüttür, arkasında durabilecekleri bir yapıyı oluşturmuş olmalarıdır. Sağlam bir sistem kuracağız. Bugün karar veriyoruz, ama 2036 yılına kadar sürecek bir sistemin temelini atmış oluyoruz. Çalışmalarıyla, teknolojik girişimleriyle, rekabetçi ortamla, verecekleri hizmetlerle bütün bu sistemi doğru kurmamız lazım. 1 ay geç olabilir, 3 ay geç olabilir ama sonunda 2036'ya kadar hizmet verecek bir yapıyı sıhhatli bir şekilde kurmamız lazım.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ