Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Enflasyon rakamları açıklandı - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ- AJANSLAR

        TÜİK'in açıkladığı bilgilere göre, Eylül ayında TÜFE yüzde 0.75 artış gösterdi, ÜFE'deki artış ise yüzde 1.55 oldu. Yıllık bazda TÜFE, yüzde 6.15, ÜFE ise yüzde 12.15 oldu.

        Merkez Bankası yılın bu döneminde enflasyonda geçici bir artış gözleneceği tahmininde bulunmuştu. Piyasaların beklentisi ise aylık 0,6 enflasyondu.

        Bu yılın ilk dokuz ayında, TÜFE'de yüzde 4,53, ÜFE'de yüzde 9,72 oranında artış gerçekleşti.

        Eylül ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6, üretici fiyatlarında yüzde 10,03 düzeyinde oldu.

        ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ

        Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, Eylül'de aylık bazda mevsimlik ürünler hariç yüzde 1,29, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,78 arttı.

        Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,75, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,79 arttı.

        Enerji, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,81 artış gözlenen endekste, enerji, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve fiyatı yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç artış yüzde 0,85 oldu.

        Enerji, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve fiyatı yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,89, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç, alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,75, enerji hariç gıda ve alkolsüz içecekler alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda da yüzde 0,58 artış gerçekleşti.

        Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine yıllık bazda bakıldığında ise mevsimlik ürünler hariç yüzde 7,79, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 7,89, enerji hariç yüzde 5,47, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 7,40 artış gözlendi.

        Fiyatlar, enerji, alkollü içkiler ve tütün ürünleri hariç yüzde 5,91, enerji, alkollü içkiler ve tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 6,06, enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 8,54, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç ve alkollü içkiler, tütün ürünleriyle altın hariç yüzde 7,42, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 6,96 yükseldi.

        İTO'NUN RAKAMLARI ŞÖYLE

        İstanbul Ticaret Odası'nın İstanbul için açıkladığı eylül enflasyonu ise yüzde 0,82 çıktı.

        İstanbul'da eylül ayında, perakende fiyatlar yüzde 0,82, toptan fiyatlar yüzde 1,65 oranında arttı. Perakende fiyatlarda 12 aylık ortalama artış yüzde 6,61 olarak gerçekleşti. Toptan eşya fiyatlarında yıllık ortalama artış ise yüzde 13,43 oldu.

        TİM'İN İHRACAT RAKAMLARI

        Türkiye İhracatçılar Meclisi ise eylül ayı ihracat rakamlarını Elazığ'da açıkladı. İhracat eylülde yüzde 16.4 artarak 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Otomotiv sektörü de 1 milyar 665 milyon dolarla eylül ayında en çok ihracat yapan sanayi sektörü arasında ilk sıraya yerleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Kurdaki volatilitenin yüksekliği bizi olumsuz etkiliyor" dedi.

        "BİRAZ YÜKSELİŞ BEKLİYORUZ"

        Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, enflasyon rakamlarının beklentiler çerçevesinde geldiğini, ancak yılın bundan sonraki aylarında bir miktar yükseliş beklediklerini bildirdi.

        Toğuç, enflasyon rakamlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Beklentilerin çerçevesinde geldi. Eylül ayı olması itibariyle biliyorsunuz yeni sezon kıyafetler, okulların açılması, enflasyonu etkilemediğini görüyoruz. TÜFE'yi etkilemediğini görüyoruz. Ama bundan sonraki aylarda, yıl sonuna kadar olan aylarda bir miktar yükseliş görmeyi bekliyoruz'' dedi.

        Elektrik fiyatlarındaki artış, doğalgazda da olası bir artış nedeniyle enflasyonun bir miktar daha yükselebileceğini dile getiren Toğuç, ''Bizim yıl sonu hedefimiz yüzde 7'dir. Ancak ilk defa çekirdek enflasyonu TÜFE'den yüksek görüyoruz. O da kur hareketlerine bağlı olarak artan enerji ve gıda fiyatlarının hassas olması, onların da etkisi olabilir. ÜFE'deki kur hareketlerinden kaynaklanan yüksek rakam, bundan sonraki süreçte daha güçlü olmaya devam ederse TÜFE'ye de yansıyabilir'' diye konuştu.

        OYAK YATIRIM/GİRGİN: ÇEKİRDEK ENFLASYON CİDDİ NOKTADA

        Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, yıl sonu için yüzde 8 dolayında bir enflasyon beklentileri bulunduğunu bildirdi.

        Girgin, genel olarak bakıldığında kurun etkisiyle bazı kalemlerde aylık artışların devam ettiğinin görüldüğünü söyledi.

        Çekirdek enflasyonun yüzde 7,2 olarak gerçekleştiğini anımsatan Girgin, bunun ciddi bir nokta olduğunu ifade etti.

        Enerji fiyatlarındaki düzenlemeyi hatırlatan Girgin, bununla birlikte yıl sonu için yüzde 8 gibi bir enflasyon beklentileri olduğunu kaydetti.

        Açıklanan verilerin, Merkez Bankası'nın büyüme odaklı politikasında elini rahatlatacağını dile getiren Girgin, ''Enflasyon üzerinde riskler devam ediyor olmakla birlikte faizlerde yukarı yönlü birşey beklemiyoruz. Merkez Bankası önümüzdeki günlerde büyüme odaklı politikasını devam ettirecek gibi görünüyor'' dedi.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,75, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) ise yüzde 1,55 arttığını açıklamış, TÜİK'in 2003 baz yıllık verilerine göre, Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 6,15, ÜFE'de yüzde 12,15 olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ