Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Keşke ABD'den de Erdoğan gibi bir lider çıksa!" - Makro Ekonomi Haberleri

        "Bir Ekonomik Tetikçi'nin İtirafları", "Kafes" gibi ses getiren kitapların yazarı John Perkins, Sansürsüz programında Yiğit Bulut'un sorularını yanıtladı.

        Kitaplarını yazmaya başladığında çok sayıda tehdit aldığını belirten John Perkins, "Kitap benim garantörüm. Artık beni öldürsüler de insanlar bu kitapları okudu" dedi.

        Eski bir "ekonomik tetikçi" olmasına rağmen mevcut ekonomik sistemin kötü olduğunu vurgulayan Perkins, "Başarısız bir ekonomik sistemimiz var. Bunu değiştirmemiz gerekiyor" dedi.

        SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM

        Perkins, Wall Street'teki protestoların sorulması üzerine de "Ben sistemi değiştirmek istiyorum. Orada arkadaşlarım da var. Ben burada olmasaydım onların yanında olurdum. Dünyadaki kaynakların çoğunu biz tüketiyoruz. Yeterli kaynak yok. Kaynakların yüzde 30'unu ABD tüketiyor dedik. Ve bu kaynakları çok zengin olanlar kullanıyor. Orta sınıfın ABD'de kötü durumda olduğunu görüyoruz. Anayasadaki haklar uygulanmıyor. İyi bir sigorta sistemi yok." yanıtını verdi.

        AMERİKAN HÜKÜMETİ ÖLDÜRMEYE ODAKLI

        Gösterilerin, "Amerikan baharı"na yol açıp açmayacağına yönelik bir soru üzerine de Perkins şunları söyledi: "Bunu bilemem ama umarım dünya değişecektir. Amerikan hükümeti insanları öldürmeye odaklı. Bütçenin yüzde 60'ından fazlası orduya gidiyor. Kalan bütçe Wall Street'e, ekstra harcamalara gidiyor. Dünya ekonomisi açlık sınırındaki kişilerin ihtiyaçlarını sağlayamıyor"

        ABD BAŞKANI'NIN GÜCÜ YOK

        Obama'nın başkan olmasıyla ABD'de fazla bir değişikliğin olmadığını savunan Perkins, "ABD'yi şirketler kontrol ediyor. Demokrat bir başkan seçtik ama hiçbir şey değişmedi. Afganistan'da, Irak'ta durum kötüye gidiyor. Askeri harcamalar artıyor. ABD Başkanı gerçekten zayıftır. Büyük şirketler ABD'yi yönetir, Amerikan başkanı güçlü değildir" şeklinde konuştu.

        Artık başkanların "suikast" dışında yöntemlerle yok edilebileceğini kaydeden Perkins, IMF Başkanı'nın maruz kaldığı tecavüz suçlamalarını örnek gösterdi.

        ERDOĞAN ÖRNEĞİ...

        Perkins, Yiğit Bulut'un güçlü bir liderliğin bu sistemi değiştirip değiştiremeyeceğine yönelik sorusu üzerine de, "Bir başkan keşke Türkiye'de olduğu gibi orduya, kurumlara karşı durabilse. Ama bu mümkün değil. Başkanlar, seçildikten sonra ABD'deki sistemle tanışıyorlar" dedi.

        Perkins, şirketlerin kâr yapmayı düşünmelerinin doğal olduğunu ancak sosyal olarak da sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

        TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

        Perkins, Türkiye ile ilgili soruya da, "Türkiye liderlik için iyi durumda. İkinci en hızlı büyüyen ülke. Bence Türkiye dünyaya liderlik kapasitesi gösteriyor. İran'la da müzakere ediyor. Filistin'in haklarını da savunuyor. Türk halkı harika bir konumda" yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ