Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Türkiye’nin Canı" için hibe programı - Makro Ekonomi Haberleri

        "Türkiye’nin Canı" hibe programı ile Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini korumak için fon oluşturuluyor.

        Bir zamanlar Anadolu topraklarında yaşayan ve biyolojik zenginliğimizin önemli parçası olan Anadolu parsı, Hazar kaplanı gibi birçok canlının neslini bilinçsizce kuruttuk. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), şu anda var olan yüzlerce canlı türünün akıbetinin onlar gibi olmaması için “Türkiye’nin Canı” hibe programını başlattı.

        W WF-Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğimiz içinde yer alan ve tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlı türlerini korumak amacıyla başlattığı “Türkiye’nin Canı Hibe Programı’’ kapsamında, bu konuda proje üreten yerel sivil toplum kuruluşlarına hibe verilecek. WWF-Türkiye’nin, “Anadolu’nun doğal mirası’’ olarak nitelediği biyolojik çeşitliliğin korunması için yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek amacıyla oluşturduğu hibe programına başvurular alınmaya başlandı.

        BİYOÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAK

        WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini korumak için “2010 biyoçeşitlilik yılı’’nda “Türkiye’nin Canı’’ başlıklı bağış kampanyasını başlattıklarını anlattı. Kampanya kapsamında mümkün olduğu kadar çok kişi ve kurumdan destek almaya çalıştıklarını belirten Baştak, “Biz, yaptığımız bütün çalışmalarda en çok yereldeki kişilerin olaya sahip çıkmasıyla bir sonuca varıldığını gördük. Çalışmanın devamlılığını sağlayacak olan o yörede yaşayanlar, onların çalışmaları sahiplenmeleri. Bağış kampanyası olarak düşünülen projenin ikinci adımı, ‘Biz bu çalışmaları yerel sivil toplum kuruluşlarıyla yapalım’ noktasına getirdi bizi’’ diye konuştu. Baştak, Türkiye’nin birçok yöresinde kendi yörelerine sahip çıkan, o yöredeki doğal hayatı ve çeşitliliği korumak için uğraş veren, ama ciddi finansal sıkıntıları olan sivil toplum kuruluşları bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından inanılmaz bir zenginliğe sahip olduğunun altını çizen Baştak, şöyle devam etti:

        134 TÜR TEHLİKEDE

        “Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde Türkiye’de tehlike altında olan 134 tane tür ve alt tür var. Maalesef tahribat da çok fazla. Bunların korunması için daha fazla ne yapabiliriz. Kaybolanları geri getirmemiz mümkün değil, fakat tehlike altında olanları en azından koruyabilmemiz çok önemli. Baktığımız zaman ülkemizde 132 memeli türü, 456 kuş türü, 10 bin bitki türü, 125 sürüngen ve çift yaşamlı, 364 kelebek ve 405 balık türü var. Türkiye gerçekten çok çok zengin, ama aslan, Anadolu parsı, Hazar kaplanı gibi türler yok oldu; yakalı toy, İran alageyiği, Türkiye’de yaşayan kedigillerden vaşak, karakulak gibi türler, deniz kaplumbağaları, orfoz ve kalkan balığı şu anda tehlike altında. Bu örnekleri artırmak mümkün maalesef.’’

        SON BAŞVURU TARİHİ 18 KASIM

        Türkiye’nin Canı Hibe Programı, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini korumak için fon oluşturmak amacıyla başlatılan ve 1001 kişi ile kurumdan 1001’er lira toplanması hedeflenen “Türkiye’nin Canı Bağış Kampanyası”ndan elde edilen bağışlarla finanse edilecek. Son başvuru tarihi 18 Kasım olan hibe programı için gelen projelerin değerlendirilmesinin ardından, hibe verilecek projeleri hazırlayanlara proje uygulama eğitimi verilecek. Projelerin yürütülmesi aşaması ise 2012 yılı Şubat ayından itibaren başlayacak. Bağış kampanyasının ayrıntılarına WWF-Türkiye’nin sitesinden ulaşılabilir. Aynı şekilde “hibe programı” başvuru formlarını da siteden indirebilirsiniz.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ