Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşte kurbanlık fiyatları! - Makro Ekonomi Haberleri

        BEGÜM ÇELİKKOL

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        begumcelikkol@haberturk.com

        http://twitter.com/bcelikkol27

        Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Son fiyatlar herkes tarafından merak ediliyor. Bazı çevreler bu yıl kurbanlık fiyatlarının çok yükseleceğini söylerken, bazıları ülkemizdeki hayvan sayısının fazlalığından fiyatların düşeceğini savunuyor. Ülkemize gelen ithal hayvanların daha uygun fiyatlı olacağına dair görüşler de piyasada dönüp dolaşıyor. Kredi kartına altı ya da 12 ay taksitle kurban almak mı daha uygun olur? İthal mi yoksa yerli hayvan mı kesmek cüzdanlar için daha avantajlı? Kesim konusunda nelere dikkat edilmeli? Kurban etleri nasıl saklanmalı? Sizin için araştırdık.

        FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 5 UCUZ

        Et Üreticileri Birliği Veteriner Dr. Ahmet Yücesan, bu yıl büyükbaşta bir kilogram et 13- TL arasında olduğunu belirterek şunları söyledi: "Geçen yıl da fiyatlar 14 TL civarındaydı. Bu yıl fiyatlar geçen yıla göre yüzde 5 daha ucuz. Ucuz olmasının sebebi de piyasaya yeterince canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanın girmesi. Bu yıl 700 bin büyükbaş, 2.7 milyon küçükbaş hayvan var. Satılır ya da satılmaz bilemeyiz. Ama piyasada yeterince arz var. Bu yüzden fiyatlar daha uygun. 2008- 2009 yıllarında yeterince hayvanımız yoktu. Ama 2010 ile 2011 yıllarında yurtdışından gelen hayvanlarla birlikte üretim de arttı. Yeteri düzeyde kurbanlık hayvanımız oldu. Fiyatlar şu an dengeli, satışlar da fena değil" dedi.

        İTHALLE YERLİ ARASINDA FARK YOK

        Dr. Yücesan, kurbanlık satışlarının bayrama yakın günlerde hareketlendiğini belirterek, "O dönemlerde fiyatlar yukarı çıkabiliyor. Hayvan satılmazsa da fiyatlar düşüyor. Vatandaşlar, 'İthal mi yoksa yerli kurban mı keselim?' diye soruyor bu zamanlarda. Trakya'ya ithal hayvan gidiyor genelde. Anadolu'da her ikisi de var. Hangisinin kesilip kesilmeyeceği tercih meselesi. Ama iki hayvan arasında fark yok. Hücre yapıları, dokusu, tadı aynı. İthal hayvanlar görsel olarak daha iyi durumda. Görsel olarak güzel olanı kesmek isteyen ithali tercih edebilir. Yerli olanlar görünüm açısından daha zayıf. Fiyatı daha makul. İthal fiyatları yerliye göre biraz daha yüksek" şeklinde konuştu.

        BAYRAMA 1 HAFTA KALA KURBANLIK ALINMALI

        Dr. Yücesan'a "Vatandaşlar ne zaman kurban almalı?" şeklinde bir soru yönelttik. O da, "Bayrama bir hafta kala alınması uygundur. Çünkü fiyatlar daha da dengelenmiş olur" yanıtını verdi.

        Asfaltlarda kurban kesmenin ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri olduğunu kaydeden Dr. Ahmet Yücesan son olarak, "Balkonlarda bile kurban kesenler var. Bunlar hayvanlara eziyet ederek, hijyeni bozarak hareket ediyorlar. Çocukları kesim esnasında yanlarında bulunduruyorlar. Üstelik hastalık riskini de diğer insanlara dağıtıyorlar. Usûle uygun tesislerde kesim yapılmalıdır" dedi.

        "PİYASADA ARZ FAZLASI VAR"

        Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Bu yıl geçen seneye göre daha rahat pozisyondayız. Herkes kurbanlık bulur ve kesimini yapar. Paniğe gerek yok. Piyasada arz fazlası var. Kurban satış çadırlarının doluluk oranı geçen seneye göre daha fazla. 'Kurban sıkıntısı var', 'Bu yıl fiyatlar tavan yapacak' diyenler oluyor. Bunlar kendilerine konuşmak için zemin hazırlıyorlar. Gazetelerde bir takım ilanlar görüyoruz. Kurban Bayramı'nı rant aracı olarak görmek isteyen bir kesim var. İlanlarda "15-17 kg ağırlık" diyorlar, 650 TL fiyat biçiyorlar. Üstelik paketle eve servis ediyorlar. Paketlenmiş kurban olur mu? İnsanlar her şeyi para kazanma aracı gibi görüyorlar. Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre ihtiyacın daha üzerinde hayvan rakamları. O yüzden vatandaşlar rahat olsunlar. Kurbanlık sıkıntımız olmaz, fiyatlar geçen seneye göre daha düşük olur

        Bizim de isteğimiz kurbanların işin ehli birileri tarafından kesilmesi. Mesela sindirim sıvısı bulaşabiliyor etlerin üzerine. Bu sıvı hastalık riski taşıyor. Etin çabuk bozulmasını sağlıyor.

        Et işleme işlerinin kasaplarda yapılması gerekir. Enfekte olan dokular olabiliyor, eti o dokulardan ayırmak gerekiyor. Pazarlarda "Et çekilir" diyorlar. Bunu da para kazanma aracı olarak görüyorlar. Yıkamayla et temizlenmez. O kadar korkunç bir gerçek var ki, saklama hatalı koşullarıyla yüzde 20'ye etin yakın kısmı bozuluyor. Eti verdiğine de hayrı geçmiyor, vereceğine de. Et, hoyratça paramparça edilen bir şey haline geliyor. Vatandaşa uyarılarımız budur" diye konuştu.

        13 İLDE KARKAS ETİN KİLOSU 15,42 LİRA

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarında bütün Türkiye'yi günlük olarak cep telefonundan takip ettiğini belirterek, ''Türkiye'de 13 vilayette karkas etin ortalama kilogram fiyatı bugün 15,42 lira'' demişti.

        Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türkiye'de kurban bayramı için yeterince et stoku olduğunu belirterek, tüketicilere 'spekülasyonlara kapılmayın' uyarısında bulunmuştu. Hınıslıoğlu, "Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları da bin 500 ile 5 bin TL arasında değişecek. Etin fiyatı inişli çıkışlı bir seyir izliyor kilogramı 20 ile 25 TL arasında değişiyor" demişti.

        Bursa'da kurbanlıklarda büyükbaş hayvanların fiyatının geçen yıla göre yüzde 20, küçükbaşlar ise yüzde 30'a varan oranlarda düştüğü söyleniyor. Ayrıca burada eçen yıl ortalama 15 kiloluk bir küçükbaş 500 liraya alınabilirken bu yıl 25 kiloluk kurbanlık 600 liradan satışa sunulmuş durumda.

        İNTERNETTEN SATIŞ

        Bazı marketler de kurbanlık işinde. Buralarda fiyatlar şöyle:

        18 kg et (küçükbaş hayvan için) 670 TL

        1/7 hisse ile 20 kg et (büyükbaş hayvan için) 670 TL

        1/5 hisse ile 28 kg et (büyükbaş hayvan için) 938 TL

        İnternet satışlarında ise 1 büyükbaş hissesi vade farksız ayda 113 TL ödemek üzere 6 ay taksitle. Bazı kartlarda 12 ay taksitle de satış yapılabiliyor. Bazı internet sitelerinde 2 bin 500 TL'ye dana bulmak mümkün

        Kızılay'ın internet sitesinde ise bir kurban için biçilen fiyat 450 TL. Ama bu bir hisse için geçerli. Eğer 7 kişi bağış yapmak istiyorsanız, fiyat 3.150 TL'ye çıkıyor.

        Sosyal Paylaşım sitelerinde de "Kurban satılır" şeklinde sayfalar açılmış durumda

        Bir internet sitesinde de şöyle bir ilan dikkat çekiyor: "Avustralya'dan ithal 200 adet kırma danalar. Kilogramı 10.75 TL.

        ET NASIL SAKLANMALI?

        Çiğ et ürünleri, buzdolabında 2-3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa pişirmek ya da dondurmak gerekir. Dondurucuya küçük parçalar halinde saklayacağımız ürünleri, plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kâğıtlarına sararak saklayın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alimünyum zamanla (aşınmaya) korozyona uğrayacak ve besinlere geçecektir. Cam kaplarda ise donmanın verdiği genleşmeyle camın patlamasına yol açacaktır. Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.

        DONDURUCUDA EN FAZLA 1 YIL SAKLANABİLİR

        Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin. En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarayacak. Buzlukta depolarken ilk giren ilk çıkar kuralını uygulayın. Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.

        DONMUŞ ETİ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN

        Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletmeyin. Mümkünse donmuş ürünü çözündürmeden pişirmek en doğrusu. Ancak hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabının alt raflarına, temiz bir kap içinde bekletin. Altında ki kabın içinde su birikmesi, bozulmayı kolaylaştırır. Bu nedenle kabı sık sık değiştirin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ