Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ek karta 'çapkın koca' düzenlemesi - Makro Ekonomi Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na “Kocam benden habersiz çıkardığı ek kartımı başka kadınlara kullandırıyor, borç ödenmeyince de ben kara listeye alınıyorum" ihbarları üzerine ek kart talebi ve kartın tesliminde ek kart sahibi için de 'imza şartı' getiriliyor.

        BDDK Başkanı Tevfik Bilgin imzası ile bankalara gönderilen yazıda bundan sonra ek kart verilirken, "Adına ek kart çıkarılan kişilerin durumdan haberdar olması için kredi kart talebinin olması ve imzası" şart koşuldu.

        KARA LİSTE İLE ORTAYA ÇIKIYOR

        BDDK'yı bu konuda harekete geçiren ise asıl kart sahiplerinin eşleri veya çocukları için çıkardıkları ek kartları usulsüz olarak daha çok sevgililerine kullandırmalarının etkili olduğu öğrenildi.

        BDDK'nın Bankalar Birliği'ne gönderdiği yazıda 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu'nun kart çıkarma ve buna ilişkin yükümlülükler başlıklı 8'inci maddesinde "Kart çıkaran kuruluşlar talepte bulunmayan ve sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekilde kart veremezler" cümlesi ve aynı kanunun 'Kredi kartı limiti' başlıklı 9'uncu maddesinde ise "Kart hamilinin talebi üzerine üçüncü kişiler adına asıl karta bağlı ve asıl kart limitini aşmamak kaydı ile ek kart düzenlenebilir" maddeleri hatırlatıldı. BDDK kendilerine iletilen çok sayıda şikâyetten asıl kart sahiplerinin kişilerin bilgi ve onayı olmaksızın üçüncü kişiler adına ek kart çıkarabildikleri, ek kartın asıl kart sahibine teslim edilmesi sonucunda adına ek kart çıkarılan kişinin durumdan haberdar olmasının mümkün olmadığı belirtildi.

        Yazıda "Asıl kart sahibinin ödemelerinde sorun olması halinde ise ek kart sahiplerinin de Kredi Kayıt Bürosu'na bildirildiği ve bu durumun kredi notlarının olumsuz etkilenmesine yol açtığı anlaşılmaktadır" denilerek adına kart çıkarılan eşlerin kara listeye girince olaydan haberdar oldukları ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre bu durumdaki bir çok eş BDDK'ya telefon edilerek haberleri olmadan adlarına çıkarılan kredi kartları nedeniyle 'kara liste'ye alındığını iletip yardım isteyen eşlerin yardımına BDDK koştu.

        İMZA ATILMASINI ZORUNLU TUTUYOR

        BDDK bankalara gönderdiği yazıda "Kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde kart çıkaran kuruluşlarca ek kart düzenlenmesi işleminin gerçekleştirilmesi için asıl kart hamiline ilaveten ek kart sahibi olacak kişinin de kredi kartı talebinin ya da kartın tesliminin aşamasında imzasının alınması gerektiği mütalaa edilmektedir" deniliyor. Bankalar Birliği'ne bu yazıyı üyeleriyle paylaşmasını ve çalışma yapılmasını isteyen BDDK'nın bankalardan da bu düşünceye olur aldığı ve yılbaşında imzasız ek kart vermeyi yasaklayacağı öğrenildi.

        ŞİFREYİ BİLEN KULLANIYOR

        Eşlerin BDDK'ya 'benim kartımı başkasına kullandırmışlar" şikâyeti aslında kart başkası adına olduğu için bir yolsuzluğu ifade ediyor. Ancak bankacılar kredi kartı şifreli olduğu için şifreyi bilen herkesin her kartla alışveriş yapabildiğini ve alışveriş yapılan yerlerin de şifrenin bilinmesi halinde kimlik kontrolü yapmadığını ifade ediyor

        9.2 MİLYON EK KART VAR

        Türkiye'de 47 milyona yakın kredi kartı bulunuyor. Bankacılık kaynakları kartların yüzde yaklaşık yüzde 20'sinin ek kart olduğunu belirtiyor. Böylece 47 milyonlik kart adedinin 9.2 milyonunun ek kart olduğu ortaya çıkıyor.

        RAHİM AK- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ