Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sigara kaçakçılığında büyük patlama! - Makro Ekonomi Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kaçakçılıkla ilgili kontrolleri daha yoğunlaştırdıklarını belirterek, ''Bu alanda ceza öngören maddeleri caydırıcı hale getirmek gerekiyor. Özellikle insan sağlığı ve ekonomik rekabet açısından zararlı sonuçlara yol açacak kaçakçılıkla alakalı daha caydırıcı düzenlemelere gitmemiz gerekiyor'' dedi.

        Yazıcı, Bakanlığının yeniden yapılanması, vizyon ve projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla Feriye Lokantası'nda medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, gümrüklerde önemli ölçüde değişim ve dönüşümü sağladıklarını, hedeflerinin özellikle kara hudut kapılarında işlemleri tek noktada yapacak hale getirmek olduğunu söyledi.

        Çay ve tütüne duyarlı eğitilmiş köpekler

        Hayati Yazıcı, sigara kaçakçılığıyla ilgili bir soru üzerine de, sigaradan yılda 14-15 milyar lira vergi geliri elde edildiğini, fiyatın yükselmesi faktörüyle de sigara kaçakçılığının olduğunu, ancak gerekli kontrollerin yapıldığını söyledi.

        İlk defa geçen yıl çay ve tütüne duyarlı eğitilmiş köpekleri devreye soktuklarını ifade eden Yazıcı, ''Kontrolleri daha yoğunlaştırdık. Bu alanda ceza öngören maddeleri caydırıcı hale getirmek gerekiyor. Özellikle insan sağlığı ve ekonomik rekabet açısından zararlı sonuçlara yol açacak kaçakçılıkla alakalı daha caydırıcı düzenlemelere gitmemiz gerekiyor'' dedi.

        Yazıcı, Kuzey Irak, İran ve Suriye'ye gittiğini ve satışa arz edilen sigaralar üzerine 'sağlığa zararlıdır' ibaresinin gittiği ülkenin dilinde yazılmasının şart koşulmasına ilişkin bir çalışmanın sürdüğünü, bu yapıldığında Türkiye'ye kaçak sigara girdiğinde daha rahat yakalanabileceğini söyledi.

        Bakan Yazıcı, 2008'de 25 milyon paket, 2009'da 22 milyon paket, 2010'da ise 76 milyon 500 bin paket sigara yakalandığını bildirdi.

        Hayati Yazıcı, Türkiye'de çay üretiminin 120 bin ton olduğunu, 2.500 ton çayın ihraç edilmesine karşın 10 bin ton ithalat yapıldığını söyledi.

        Nusaybin Gümrük Kapısı

        Bakan Yazıcı, Gürcistan, Suriye, Irak ve İran ile imzalanan tek bina iki gümrük idaresini içerek ortak gümrük kapısı anlaşmaları çerçevesinde yap-işlet-devret modeliyle TOBB tarafından Nusaybin'de yapılacak kapının temelini attıklarını hatırlattı.

        Suriye ile TOBB arasında ihtilaf söz konusu olduğunda tahkimin neresi olacağı konusunda mutabakat sağlanamadığını, kendisinin de bunu temel atma töreninde öğrendiğini anlatan Yazıcı, bu arada Suriye Maliye Bakanı Muhammed Hüseyin'in de değiştiğini dile getirdi.

        Yazıcı, ''Şimdi orada muhatap Bakan yok. Şimdi biz kapıyı yapacağız, bitmek üzere. Karşı tarafta kapı yok. Böyle bir sorun var. İnşallah Suriye'deki karmaşa biter de o kapı bir an önce yapılır. Veya diyalog kurabileceğimiz birini buluruz kapıyı yaparız. Böyle bir sorun var orada'' dedi.

        Akaryakıt kaçakçılığı

        Akaryakıt kaçakçılığına da değinen Yazıcı, kaçakçılık yapan istasyonların olduğunu, bunların tespit edilmesine karşın ya isim değiştirerek ya da başka bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

        Kaçakçılık yapan istasyonların bu işi artık yapmaması gerektiğini ifade eden Yazıcı, ''Bu işi yaptıysa ceza caydırıcı olmalı. Hırsızlık yapıyor. Vatandaşa zarar var. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planı çerçevesinde '10 numara yağa mutlaka vergi getirilmesi gerekir' dedik ve getirdik. Caydırıcı da oldu belli ölçüde. Giresun'da yanan otobüste 10 numara yağ olduğu söyleniyor. Var mı bilmiyorum. Eğer o otobüs 10 numara yağ kullandığı için yanmışsa suçun ağır olması lazım. Kaçak yakıt satıyorsa istasyon, ruhsatının iptal edilmesi lazım. Bu tür yaptırımların olması lazım'' dedi.

        Toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da bakanlığın projeleri hakkında bilgi verdi.

        Toplantıda bakanlığın yeni yapılanmasına ilişkin tanıtım filminin gösterimi yapılırken, bakanlığın yeşil, mavi ve kırmızı üzerine beyaz ay yıldız bulunan yeni logosu da basına tanıtıldı. Bakan Yazıcı, 3 rengin güvenlik, sağlık ve ekonomiyi sembolize ettiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ