Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Az tüketen çok ödeyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), şehiriçi doğalgaz dağıtımında, 8 yılını dolduran şirketler için öngördüğü yeni tarife metodolojisine ilişkin çalışmanın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. 1 Ocak 2012’den itibaren uygulamaya girmesi beklenen metodoloji kapsamında aboneler yıllık doğalgaz tüketimlerine göre 3 gruba ayrılacak. Dağıtım şirketlerinin kâr marjı, az tüketen müşteri ya da abonelerde daha yüksek olacak. Tüketim arttıkça kâr marjı düşecek. Konut, küçük sanayi ve ticarethanelerde tarife ‘görece’ yüksek, büyük sanayide (teşvik amaçlı) düşük olacak.

        Habertürk, EPDK’nın doğalgazda yeni tarife metodolojisine ilişkin çalışmasının ayrıntılarına ulaştı. EPDK’nın, söz konusu çalışmasını aralık ayında tamamlaması bekleniyor. 1 Ocak 2012’den geçerli olmak üzere de yeni metodoloji kapsamında hesaplanan doğalgaz tarifelerinin uygulamaya girmesi hedefleniyor.

        TÜKETENE GÖRE KÂR ORANI

        Yeni metodolojiye göre şirketlerin kâr marjları, abonelerin yıllık tüketimlerine göre değişecek. Dağıtım şirketlerinin kâr marjı, az tüketen müşteri ya da abonelerde daha yüksek olacak. Tüketim arttıkça kâr marjı gerileyecek. EPDK’nın, bu metodolojide karar kılması halinde konut, küçük sanayi ve ticarethanede tarife ‘görece’ yüksek, büyük sanayide (teşvik öngörüsüyle) düşük olacak.

        ABONELER 3 GRUBA AYRILDI

        Yeni metodoloji aboneleri yıllık doğalgaz tüketimlerine göre şu üç gruba ayrılıyor:

        1) Yıllık 1 milyon metreküpe kadar doğalgaz tüketen

        aboneler,

        2) Yıllık, 1-100 milyon metreküpe kadar doğalgaz tüketenler,

        3) 100 milyon metreküp ve üzeri tüketenler

        GAZETE HABERTÜRK / OLCAY AYDİLEK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ