Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Vergi müdürleri isyanda! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye genelindeki vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları Cumhuriyet tarihinde ilk kez Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı. Hürriyet'in haberine göre, Türkiye’nin dört bir yanından gelen müdür ve müdür yardımcıları eylemi Gelir İdaresi Müdürleri ile birlikte yaptı.

        REKOR KATILIM

        Yaklaşık 1200 kişinin katıldığı eylemde katılımcıların önünde eşit ücrete eşit iş kokartı bulunuyordu. Müdürler bugün eşit işe eşit ücret kararnamesi ile mağdur olduklarını, iş yüklerinin çok fazla olmasına rağmen altlarında çalışan uzmandan daha düşük maaş aldıklarını ve bu durumun düzeltilmesini isteyeceklerini belirtti.

        Bugünkü eyleme en büyük katılım İstanbul’dan gerçekleşti. İstanbul ekibi eyleme 5 otobüs 2 minibüs olmak üzere 350 kişi ile katıldı.

        EN AZ 6 SINAVI GEÇMEK ZORUNDALAR

        Türkiye genelinde 536 tane vergi dairesi müdürü ile 1130 tane müdür yardımcısı görev yapıyor. Bir müdürün kimi zaman hakim kimi zaman avukat, kimi zaman müfettiş görevi üstlendiğine dikkat çeken yöneticiler, “Bugün kamuda çalışan hangi müdür ve yardımcısı işini mevzuata uygun yapmak için bir hâkim kadar bilgi sahibi olmak zorundadır? Biz görev yaptığımız unvanları kazanana kadar en az altı eleme sınavında başarı göstermek zorundayız. Bu nedenle, görevde yükselme sınavlarında başarılı olarak elde ettiğimiz unvanların tamamı kazanılmış haklarımızdır. İdari göreve başladığımız günden itibaren yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olarak çalışıyoruz. Bugün, kamuda kaç kurumda rotasyon uygulaması vardır?” diye soruyor.

        Vergi mükelleflerinin tarhiyat ve tahsilât işlemleri ile ilgili, idare aleyhine açmış olduğu davalarda hazineyi temsilen savunma yaptıklarını söyleyen bir müdür, “Gerektiğinde itiraz, temyiz ve tashihi karar talebinde bulunulması ve yargı kararlarının uygulanması görevleri karşısında bir avukat gibi idareyi savunmakla görevliyiz” diyor.

        İNCELEMELERİN YÜZDE 40'INI YAPIYORLAR

        Vergi Usul Kanununun 135. maddesinde vergi dairesi müdürlerinin de incelemeye yetkili kişiler arasında olduğu belirtilirken, 2007-2008-2009 yıllarında yapılan toplam incelemelerin yüzde 39'unun vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları tarafından yapıldığı vurgulanıyor.

        GİMDER BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Gelir İdaresi Müdür ve Müdür Yardımcıları Derneği (GİMDER) Genel Başkanı Mücadettin Şanal, ''Özlük haklarımızdaki olumsuzluk vergi dairelerinde çalışma barışını bozduğu gibi Gelir İdaresinden beklenilen görev ve hedeflerin olumlu gerçekleştirilmesini de engelliyor'' dedi.

        GİMDER'in çağrısıyla İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirden ''eşit ücrete eşit iş'' talebiyle Ankara'ya gelen Gelir İdaresi müdür ve müdür yardımcıları Maliye Bakanlığı önünde toplandı.

        Burada dernek üyeleri adına basın açıklamasını okuyan GİMDER Genel Başkanı Şanal, Gelir İdaresi müdür ve müdür yardımcılarının ülkenin refahı için gerekli paranın sağlanmasında etkin görev aldığını belirterek, bu görevlilerin sıra kendilerine geldiğinde ise para talebinde bulunamadığını söyledi.

        Gelir İdaresi Başkanlığının kurulduğu 2005 yılından bu yana üyelerinin görevlerinin gereği olan haklarını elde edemedikleri gibi 6 yıldır yapılan düzenlemelerle de sürekli hak kaybına uğradıklarını öne süren Şanal, şunları kaydetti:

        ''Kamuda yapılan reform çalışmaları paralelinde denetim birimlerinin birleştirilmesini amaçlayan 646 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle inceleme yetkisi gözetilerek Vergi Denetim Kurulu oluşturulmuş ancak incelemeye yetkili olmasına rağmen Vergi Dairesi Müdürleri ihmal edilmiştir. Kamuoyunda 'eşit işe eşit ücret' kararnamesi olarak bilinen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemelerde ise görülen kamu hizmetinin temel nitelik ve niceliği, mali, idari sorumluluk dereceleri gözetilmemiş sadece unvanda eşitlik esas almıştır. Bu durum 'eşit işe eşit ücret' değil tam olarak 'eşit unvana eşit ücret' uygulaması olup, görev ve sorumluluklarımız bakımından hakkaniyet ve adalet duygularımızın derinden sarsılmasına neden oldu.''

        Kendilerini aslı üzüntü ve kaygıya itenin kamudaki yönetici ve çalışanların mali haklarındaki iyileştirme yerine düzenlemelerin yetki ve sorumluluklara göre belirlenmemesi olduğunu ifade eden Şanal, ''Özlük haklarımızdaki bu olumsuzluğun, vergi dairelerinde çalışma barışını bozduğu gibi Gelir İdaresinden beklenilen görev ve hedeflerin olumlu gerçekleştirilmesine de katkı sağlamayacağı açık. 646 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu çalışanlarının özlük haklarında yapılan iyileştirmelerin biz vergi dairesi müdür ve müdür yardımcılarına da yansıtılması eşitlik ilkesinin bir gereği'' diye konuştu.

        Açıklamanın ardından alkışla bir süre tempo tutan grup, Maliye Bakanlığı önünde olaysız ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ