Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk-İş'ten grev tehdidi! - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yeni dönemde emeğin hak ve çıkarlarının geriye götürülmesine izin vermemek için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, ''Genel kurulumuzdan aldığımız güçle yeni hak ve kazanımlar için mücadele edeceğiz'' dedi.

        Kumlu, TÜRK-İŞ 21. Olağan Genel Kurulu'nda yeniden genel başkanlığa seçilmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

        TÜRK-İŞ'in son dört yılı emeğe yapılan saldırıları göğüslemekle geçirdiğini belirten Kumlu, ''İşçilerin kıdem tazminatı konu edildi, esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılmaya çalışıldı, taşeron işçiliğin daha kuralsız hale getirilmesi için adımlar atıldı. Özelleştirmeler sonucunda işlerini kaybeden işçilerin mağduriyeti ciddi eylemlere neden oldu'' diye konuştu.

        ''Tüm bunlar ve diğer hükümet girişimlerini engelleyebilmek için geride kalan dört yılda 26 eylem yaptıklarını'' anımsatan Kumlu, bu dönemde bazıları iki saat, bazıları bir saat ve bir tanesi de tam gün olmak üzere 8 kez üretimden gelen güçlerini kullandıklarını belirtti.

        Genel kurulda geride kalan dört yılın muhasebesini yaptıklarını ve gelecek dört yıla ilişkin kendilerine yol gösterecek kararlar aldıklarını ifade eden Kumlu, şöyle devam etti:

        ''Protestolarla, sloganlarla, yapılan konuşmalarla, genel kurulumuza TÜRK-İŞ topluluğunun her rengi yansıdı. Tabanında her türlü eğilimi barındıran TÜRK-İŞ'e yakışan bir genel kurul gerçekleştirdik. Biz bu genel kuruldan yenilenmiş ve tazelenmiş olarak çıktık. TÜRK-İŞ'te artık ''sen'', ''ben'' yoktur, ''biz'' vardır. Genel kurulun güveni bizi onurlandırdı. Şimdi emeğin hak ve çıkarlarını koruma doğrultusunda vereceğimiz mücadelede kendimizi daha güçlü hissediyoruz. El ele, kol kola, omuz omuza bir işçi sınıfının önünde kimse duramaz. Genel kurulda da söylemiştim, orada dile getirilen menfi ve müspet eleştirileri çok önemsiyoruz, bu eleştirilerin ışığında yolumuza devam edeceğiz.''

        Gelecek dönemde kendilerini çok yoğun bir dönemin beklediğini dile getiren Kumlu, ''Hükümet, ulusal istihdam stratejisinde yer alan hükümleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çeşitli yasal düzenlemelerin içinde karşımıza getirirse, emeğin hak ve çıkarlarına yönelik saldırılar devam ederse, önümüzdeki dört yıl sıcak geçecek'' dedi.

        KIDEM TAZMİNATI

        ''Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Genel kurulumuz, bu konudaki hassasiyetimizin altını bir kez daha çizdi'' diyen Kumlu, şunları kaydetti:

        ''Kıdem tazminatına dokunulmasının genel grevi beraberinde getireceğine ilişkin kararımız oy birliğiyle yinelendi. Genel kurulumuz, demokratikleşme, örgütlenme, insandan yana ekonomik ve sosyal politikalar, istihdamın artırılması, kayıt dışı ile mücadele, vergi politikası, özelleştirmeler, sosyal devlet anlayışının yerleştirilmesi, sosyal güvenlik, dış politika ve AB ile çalışma hayatının önemli meselelerini kapsayan bir dizi karar aldı. Bu kararlar bizim rehberimiz olacak. Hükümet tarafından önümüze getirilen tüm önerilere bu kararların ışığında bakacağız ve emeğin hak ve çıkarlarının geriye götürülmesine izin vermemek için her türlü çabayı göstereceğiz . Genel kurulumuzdan aldığımız güçle yeni hak ve kazanımlar için mücadele edeceğiz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ