Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kredi kartlarına tek limit geliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM - EKONOMİ SERVİSİ

        Newyork'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bloomberg HT'den Melike Ayan'a konuştu. Son günlerde Türkiye'de en çok konuşulan konulardan biri olan, 'kredi kartlarında her tüketiciye tek limit' konusunda bir çalışma olup olmadığı sorulan Babacan;

        "Finansal İstikrar Komitesi'nde görüştüğümüz bir konu, biz de 'kredi kartına tek limit' istiyoruz. Fakat bununla ilgili bir bilgisayar altyapısının kurulması gerekiyor ki; bankaların ayrı ayrı tahsil ettiği limitler bir havuzda toplanabilsin. Aksi halde her banka kart verdiği kişinin sadece maaşına bakıp kredi kartı verse, o kişinin 10 ayrı bankadan kartı olsa, kişi ödeme kapasitesinin on misline çıkmış olur. Teknik yönü olan, zaman alacak çalışmalar."

        "BDDK'DAN BU KONUYA BAKMALARINI İSTEDİK"

        Ali Babacan sadece iktisadi olarak istikrar komitesinde konuşulan bir konu olduğunun altını çizerek: "BDDK'dan, 'kredi kartına tek limit' konusuyla ilgilenmelerini istedik. Henüz kesin verilmiş bir karar değil" dedi.

        "AVRUPA MERKEZ BANKASI 17 KOCALI HÜRMÜZ GİBİ"

        Avrupa ve ABD ekonomisinin durumu ve nereye gittiği sorulan Babacan ilginç bir benzetmeyle bir karşılaştırma yaptı. Babacan, "Avrupa ve ABD'yi merkez bankaları açısından karşılaştırınca en önemli fark; Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) bir bağımsızlık olgusunun olmaması dolayısıyla sadece enflasyona değil büyümeye ve istihdama da bakıyor olması. Oysa Avrupa Merkez Bankası (ECB) teoride bağımsız, bizim merkez bankasına daha çok benziyor. Başka önemli bir farksa FED tek bir hükümetle uğraşırken, Avrupa Merkez Bankası 17 kocalı Hürmüz gibi 17 ayrı hükümetle uğraşmak zorunda." dedi.

        "BDDK: 2012'DE HAYATA GEÇECEK"

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bloomberg HT'ye konuşuken bir BDDK yetkilisinden alınan bilgiye göre; kredi kartlarının amaç dışı kullanımını önlemek için 'tek limit' uygulamasına geçilecek. 2012'de hayata geçirilmesi düşünülen uygulamanın sektörde kart rekabetini arttıracağı öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ