Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "İflas etmiş bir markayı niye alalım?" - Makro Ekonomi Haberleri

        Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, iflas başvurusunda bulunan İsveçli otomobil şirketi SAAB'a talip olup olmadıkları konusunda “Bizimle temasa geçtiler, ama iflas etmiş bir markayı niye alalım? En ufak bir ilgimiz olmadığını kibarca söyledik” dedi. Koç, otomotiv konusunda 2 yabancı ortaklıkları olduğunu hatırlatarak, bu ortaklarla “oldukça ahenkli” çalıştıklarını dile getirdi.

        ORTAKLARIMIZLA YAPARIZ

        Koç, “Yerli oto markası yaratma konusunda SAAB’ı almak bir seçenek olabilir mi?” sorusuna da “Yerli otoyla ilgili bir çalışma yaparsak mevcut ortaklarımızla yaparız” diye konuştu. Yerli oto konusunda Fiat ile görüşme ve çalışmaların devam ettiğini kaydeden Koç, ‘yerli’nin tanımının ne olduğunun çok önemli olduğunu yineledi. Koç Holding CEO'su Turgay Durak da, "Bize göre kaç kişi çalıştırıldığı, ne kadar vergi verildiği, ne kadar katmadeğer yaratıldığı, ne kadar ihracat yapıldığı yerliliği belirleyen unsurlar" dedi. Durak, kurdaki oynaklığın Holding'in açık pozisyonu politikasını etkileyip etkilemediği sorusuna da "2002'den beri herkes gibi biz de bu konuda hassas ayarı yakalamaya çalıştık. 2012'de de pariteye, diğer tüm zamanlar gibi dikkat edeceğiz. Bu konuda hassas bir ayar hep gerekiyor” yanıtı verdi.

        Bugün Fransız meclisinde gündeme gelecek olan ve Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere para ve hapis cezası öngören yasa tasarısını değerlendiren Koç, Türk devletinin ve iş dünyasının tepkilerinin son derece yerinde olduğunu dile getirdi. Tüm lobi çalışmalarına rağmen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bir türlü ikna edilemediğini ifade etti. Koç, yasanın Meclis'ten geçmesi halinde Fransa'nın da sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını vurguladı. Fransa sonuçlarına katlanacak Mustafa Koç, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile birlikte önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gerçekleştirdikleri ziyaretle ilgili "Tamamen bir nezaket ziyaretiydi, iş ya da ekonomiyle ilgili bir konu gündeme gelmedi, acil şifalar dileyip ayrıldık" dedi. Başbakan’a acil şifalar diledik.

        "GYO KURABİLİRİZ"

        Koç, kurdukları gayrimenkul şirketleri hakkında bilgi vererek, "GYO'ya dönüşmek gibi bir planımız var, konut mu alışveriş merkezi mi, onları henüz bilemiyorum" dedi.

        Uzakdoğu’da fırsat kovalıyoruz

        Koç Holding'in bundan sonraki satın alma planlarına da değinen Mustafa Koç, “İhracatımızın yüzde 60'ı Avrupa'ya ise ve Avrupa da daralıyorsa bundan etkilenmemek olmaz. Biz de bu yüzden pazar çeşitlendirmesine gidiyoruz” dedi. Son olarak Arçelik'in Güney Afrika'da satın alma yaptığını hatırlatan Koç, yeni fırsatlar oldukça satın almaya devam edeceklerini söyledi. Koç, Mısır'ın çok ciddi bir pazar olduğunu ve mercekleri altında olduğunu, Rusya'nın da Türkiye'nin doğal bir uzantısı gibi olduğunu ifade ederek, Uzakdoğu'ya da özellikle ağırlık vereceklerini belirtti. Koç, Endonezya, Vietnam ve Malezya'nın önemli pazarlar olduğunu, buralarda fırsat kovaladıklarını dile getirdi. 2012'nin zor bir yıl olacağını söyleyen Koç, “Herkes için birtakım belirsizlikler var, inşallah bu ülkemize sirayet etmez. Büyümemiz bu yıl kadar yüksek olmasa da AB ortalamasını geçecektir diye düşünüyorum” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK / Meltem ERSOY

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ