Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Draghi anlaşmadan ümitli! - Makro Ekonomi Haberleri

        Draghi, Avrupa Birliği'ne (AB) üye 25 ülkenin dün Brüksel'de düzenlediği gayriresmi zirvede imzaladığı bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, anlaşmanın bölgeye güveni güçlendireceğini vurguladı.

        Yeni anlaşmanın bütçe birliğine doğru ilk adım olduğuna işaret eden Draghi, Euro Bölgesi'nin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) Temmuz ayında yürürlüğe girecek olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

        Pek çok Avrupa ülkesi, Bütçe Paktının, borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi'nin kırılgan ülkelerine daha fazla finansal yardım yapma konusunda Avrupa Merkez Bankasını teşvik edeceğini umuyor. Piyasalarda dikkatle takip edilen ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarında da bu yönde sinyaller verdiği görülüyor.

        AB liderlerinin Mart ayında biraraya geleceği zirvenin en önemli konularından birini ESM'nin kredi kapasitesinin oluşturması bekleniyor. Avrupa'nın en güçlü ekonomisi, 2013 yılında sona ermesi beklenen Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) 250 milyar euro olan kaynaklarının, 500 milyar avro olması öngörülen ESM ile birleştirilerek 750 milyar euroya çıkarılması baskılarıyla karşı karşıya bulunuyor.

        AB zirvesinde dün İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 üye, bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmayı imzalamayı kabul etti. Bu durumda 25 AB üyesinin taraf olacağı yeni anlaşmanın 1 Mart'ta imzalanması ve gelecek yıl yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

        Anlaşmayla bütçe disiplininden taviz veren ülkeler yarı otomatik yaptırımlara hedef olacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ