Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para intibak yasası, maaş, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin - Makro Ekonomi Haberleri

        İntibak Yasası olarak bilinen ‘Eşit işe eşit ücret’ düzenlemesiyle BDDK Başkanı’nın maaşı 15 bin TL’den 5 bin 400 TL’ye indirilince, Nisan 2012’de boşalacak olan BDDK Başkanlık koltuğunun cazibesi azaldı. Tevfik Bilgin’in yerine adı geçen birkaç ismin de, kendilerinin atanmaması için ‘dualar’ ettiği konuşuluyor.

        Aralık 2003’ten bu yana Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı görevini başarıyla yürüten ve başta bankacılık sektörü olmak üzere taraflı tarafsız her kesimin takdirini toplayan Tevfik Bilgin’in görev süresi Nisan 2012’de sona eriyor. 2006 yılında BDDK Başkanlığı’na 6 yılı için ikinci kez atanan Bilgin’in, bu koltuğa bir kez daha atanması beklenmiyor. Bilgin’in görev süresinin bitmesine çok az bir süre kalmasına rağmen, geçmiş dönemlerin aksine, kulislerde BDDK Başkanlığı için hevesli pek kimse de gözükmüyor. Hatta, BDDK Başkanlığı için Bilgin’in yerine adı geçen birkaç ismin de, hükümet tarafından kendilerine atama yapılmaması için ‘dua’ bile ettiği konuşuluyor. Bu koltuğun artık cazip olmamasının nedeni ise 2011 sonunda çıkan ve kamuoyunda ‘Eşit işe eşit ücret’ olarak bilinen düzenleme. Çünkü İntibak Yasası ile, BDDK Başkanı’nın maaşı yaklaşık 15 bin liradan 5 bin 400 liraya düşüyor. Çünkü bu düzenlemeyle Sermaye Piyasası Kurulu, BDDK ve EPDK gibi üst kurulların başkanlarının maaşları da başbakanlık müsteşarı maaşıyla eşitlenmiş oldu.

        KURUL ÜYESİYSE MAAŞ DÜŞMÜYOR

        Kulislerde, hükümetin atayacağı isim her kim olursa olsun BDDK Başkanlığı’na ‘hayır’ diyemeyeceği konuşulurken, özel banka genel müdürlerinin maaşlarının 40 bin TL’den başladığı göz önüne alındığında, sektörün en tepesindeki ismin maaşının bu kadar düşük olmasının BDDK Başkanı adaylarının ortadan kaybolmasına yol açtığı belirtiliyor. Ancak BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in yerine eğer mevcut Kurul üyelerinden biri atanırsa onların maaşlarında ‘kazanılmış hak’ olduğu için bir değişiklik olmayacak. Ancak örneğin SPK ya da İMKB’den bile atama olsa yine yeni düşük maaş alınacak.

        EN YÜKSEK MAAŞ TAKASBANK’TA

        ‘Eşit işe eşit ücret’ kararnamesinden etkilenen bir başka kurum da TMSF. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresi şubat ayı sonunda sona erecek. BDDK’da yaşanana benzer bir durumunda TMSF’de yaşandığı belirtiliyor. Öte yandan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Merkez Bankası, Takasbank, Vadeli İşlemler Borsası (VOB) gibi kurumlar kararname dışı tutulduğu için bu kurumların başkanlarının maaşları değişmeyecek. Bu kurumların başkanlarının maaşları açıklanmadığı için tam olarak bilinmemekle birlikte yüksek maaşın aylık 40-45 bin TL ile Takasbank Genel Müdürü’nde olduğu belirtiliyor.

        GAZETE HABERTÜRK / Sefer YÜKSEL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ