Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, euro bölgesi, enflasyon, Yunanistan, faiz - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesinde bu yıl ekonominin çok yavaş toparlanmasını beklediklerini söyledi.

        Draghi, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesinde ekonomik görünümün aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

        ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesinde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 2'nin üzerinde kalacağını da ifade etti.

        MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU

        ECB, beklentilere uygun olarak gösterge faiz oranını yüzde 1'de bıraktı.

        Mario Draghi'nin geçen yıl Kasım ayında ilk kez ECB başkanı olarak katıldığı toplantıda, banka sürpriz şekilde gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) azaltarak yüzde 1,50'den yüzde 1,25'e, Aralık 2011'de de çeyrek puan azaltarak yüzde 1,25'ten yüzde 1'e indirmişti.

        "ENFLASYON YÜZDE 2'NİN ÜZERİNDE SEYREDEBİLİR"

        Enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 2 oranının üzerinde devam edeceğini belirten Draghi, "Düzenli olarak yapılan ekonomik ve parasal analizler doğrultusunda icra kurulu ana alt merkez bankası faiz oranlarında değişiklik yapmama kararı almıştır. Mevcut olan bilgi bir önceki değerlendirmemizi destekliyor. enflasyon yüzde 2 üzerinde seyredebilir önümüzdeki birkaç ay boyunca ama sonra yüzde 2'nin altına inecektir. Ulaşılabilir araştırma sonuçların ekonomik faaliyetlerin yavaşladığını gösteriyor, yıl boyunca da bu şekilde devam edebilir. Ekonomik görünüm yine yüksek derecede gerginliğe ve aşağı yönlü risklerle karşı karşıyadır. Parasal genişlemenin hızı orta seviyede devam etmektedir" dedi.

        "EKONOMİK GÖRÜNÜMDE DÜZELME YAVAŞ GERÇEKLEŞİYOR"

        Önemli olan parasal politikalar Euro bölgesi için fiyat istikrarını sağlamalıdır. Daha iyi enflasyon beklentisini çıpalanabilir. Orta vadede yüzde 2'de kalmalıdır. Böylesi bir çıpalama parasal politikaların ekonomik büyümeyi ve istikrarı desteklemesi için Euro bölgesi için olmazsa olmazdır. kapsamlı analizlerle birlikte önümüzdeki dönemde çalışmaya devam edeceğiz. Standartdışı politika önlemlerimiz Euro Bölgesi finansal sektörün işleyişini destekler niteliktedir ve finansman ihtiyacını reel ekonomilerle karşılayacaktır. Uzun vadeli refinansman operasyonu ile birlikte, ilk üç yıllık refinansman 2011 yılının Aralık ayında gerçekleşmişti. Risk kontrol önlemlerini de açıklamıştık, bu geçici olarak kabul edilmişti. Ek olarak teminatlarda da Euro sistem faliyetleri olarak değişikliğe gitmiştik. Bunlar da yine teminat erişebilirliğini rahatlatmıştı.

        ***************

        "AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ!"

        Son 4 çeyrekte ekonomik büyümenin oldukça zayıf oladuğunu vurgulayan Draghi, "Aşağı yönlü risklerle karşı karşıyayız. Tahvil piyasasında riskler devam ediyor. Çoğunlukla korumacı baskılardan plansız dengesizliklerin düzelmesinden kaynaklanabilir. Eurosat'ın son verilerine göre yıllık uyarlanmış enflasyon Ocak ayı 2.6 oranında. Ortalama enflasyon beklentisi ortalama 2.7'di. Orta vadede fiyat görünümü için yukarı yönlü olarak beklenenden daha yüksek" dedi.

        FİNANS SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ RİSK AZALDI

        Draghi, parasal dinamizmin yıl sonuna doğru azaldığını belirterek "Enflasyona yönelik riskler önemli ölçüde dengelendi. Henüz net bir sonuca varmak mümkün değil. Bankaların kredi verme isteklerinde düşüş sürdü. Bankalarının bilançolarının güçlü olması doğru kredi kullanımında çok önemlidir" dedi. Draghi, kredi yavaşlaması konusunda endişeli olduklarını belirtti.

        "BÜTÜN ÜLKELER 2012 MALİ HEDEFLERİNE SADIK KALMALI"

        Draghi mali sürdürülebilirliğin devam etmesinin önemi üzerinde durarak "Ekonomik analizler devam etmekle olan fiyat baskısının sınırlı olacağını göstermektedir. Veriler doğrultusunda yasal reformlar ve mali disiplinin koordinasyonu oldukça önemlidir. Sürdürülebilir büyüme için tüm hükümetlerin ellerinden geleni yapıp mali sürdürülebilirliği devam ettirmesi önemlidir." dedi.

        Draghi, bu anlamda tüm Euro Bölgesi ülkelerinin 2012 mali hedeflerine sadık kalması konusunda çağrı yaparak "Kendimize çok güvenip tamamen arkamıza yaslanamıyoruz" dedi.

        "YUNAN TAHVİLLERİNE YORUM YOK!"

        Draghi, Yunanistan meselesinde "maalesef bir yorumda bulunamayacağım. tTahvilerin menkul kıymet programı çerçevesinde nasıl şekillendiğini söyleyemeyeceğim. Anlaşmaya ulaşıldı, çoğu partiler de onay verdi. Euro krizi toplantısı gerçekleştirdik bakanlarla birlikte tam bir rapor gerekecek bu anlaşma için" dedi.

        Draghi, Yunanistan konusunda herhangi bir yorumda bulunmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ