Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, futbolcu, tl, sermaye artırımı - Makro Ekonomi Haberleri

        Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, kulübün halka açık şirketini yüzde 9.900 gibi büyük bir bedelli sermaye artırımına iten en önemli nedenin eksi 264 milyon lirayı bulan özkaynaktan ve bunun da büyük bölümünün futbolcular için yapılan değerlemedeki hatadan kaynaklandığını açıklamıştı. Ve Aysal geçen hafta katıldığı televizyon programında da bu konuyla ilgili bir soruya yanıt verirken önemli ve gözden kaçan bir bilgiyi paylaşmıştı. Neydi o bilgi hatırlayalım: “264 milyon TL’lik eksi özkaynağın bir bölümü de bizden önceki dönemde futbolcular için yapılan yanlış değerlemeden kaynaklanıyor. Biz KPMG’ye bir değerlendirme yaptırdık son olarak ve bir önceki döneme göre 91 milyon TL daha yüksek bir değerleme yapılmış futbolcular için. Daha sonra da bu fazlanın bilançolarda düzeltmesini yaptık.” Yani neredeyse Adnan Polat başkanlığındaki yönetim Real Madrid’in usta ayağı Kaka’yı (Bonservis bedeli 40 milyon Euro) Galatasaray’a katmış da haberimiz yok!

        Bu neden önemli? Çünkü belki de Galatasaray Sportif AŞ’de futbolcuların değeri 91 milyon TL şişirilmiş olan Futbol AŞ birleştirildi. Bu nedenle de halka açık şirket ortakları bu birleşmeden zarar gördü. Aysal ipucunu verdi, biz de o hatalı değerlemenin peşine düştük. Kulübün borsaya 2011 ve 2010 yılları arasında yaptığı açıklamaları taradık yok… Değerleme işini Galaxy Sports Management yerli partnerleri Ata Bağımsız Denetim ve SMM AŞ yapmış. Birleşme sırasında 2010 Eylül’de futbolculara 245 milyon TL değer biçen bu şirketler birleşme sonrası 2011 Şubat’ta bu değeri 332 milyon TL’ye yükseltmiş. Peki sonra ne olmuş? Yönetim değişmiş, Aysal yönetimi KPMG’yi temsilen Akis Denetim firması ile anlaşmış. Onlar da yeniden bir değerleme yapıp futbolcu değerlerini 91 milyon TL aşağı çekmişler. 27 Ocak 2012’de açıklanan Kasım 2011 bilançosunda ise 2010’a kadar tüm dönemlerde düzeltme yapılmış. Bilançoda düzeltme rakamı 97 milyon TL görünüyor. Bu olduğu gibi geçmiş yıl zararı olarak yansımış bilançoya. Düzeltme gerekçesi de dipnotlarda şu ifadeyle açıklanmış: “Futbolcu sözleşmelerinin muhasebeleştirilmesinin yeniden değerleme yerine maliyet yöntemi ile yapılması gerekir.” İşin uzmanları anlamıştır ama bu işin Türkçesi geçmiş yönetim belli ki futbolcu değerlerini yüksek tutarak özkaynağı artıda göstermek istemiş ancak bu durum “Acaba birleşme sırasındaki rakamlar doğru mu?” sorusunu gündeme getiriyor ki... Eğer o rakamlar da hatalı ise (Düzeltme birleşme yılı olan 2010 rakamlarını da kapsıyor) ortada o zaman üstü örtülemeyecek kadar vahim bir olay vardır.

        VIP’TE DOLULUK YÜZDE 65’İN ALTINA İNERSE NE OLACAK?

        Bir de Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımını cazip hale getirmek için yatırımcının ağzına çaldığı VIP koltuk ve loca gelirlerinin devredilmesi “balı” var. Hoş bal mı sirke mi gelecekte ortaya çıkacak ancak 2014-2030 dönemini kapsayan bu gelir devri için Sportif AŞ daha bugünden 125 milyon dolar ödeyecek. Başkan Aysal ne dedi: “Biz hesabı yüzde 65 doluluktan yaptık. Üzeri doluluğun geliri de Sportif AŞ’ye kalacak.” Bu rakam daha önce kamuoyuna açıklanmamıştı. Peki aksi olursa ne olacak? Sportif AŞ bugünden daha yüksek bir bedel ödemiş olacak. Öyle ki şu an Türkiye’de statların ortalama doluluk oranı yüzde 50. Galatasaray’ın son 10 yılında da doluluk oranları yüzde 50-55’lerde seyretmiş. Üstelik bu anlaşma 2014’te başlayacak. Çünkü şu an gelirler bankaların temliği altında. Neyse zaten böyle bir faturadan ocak sonuna kadar haberi olmayan küçük yatırımcı umut edecek ki taraftar doldursun VIP koltukları da zarar etmesin.

        GAZETE HABERTÜEK / Yavuz BARLAS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ