Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Varlık Barışı beyanname vergi borcu vergi - Makro Ekonomi Haberleri

        Varlık Barışı'nda 48 milyar liralık beyan yapılmasına rağmen 15 milyar lira gelirken vergi tahsilatı 600 milyon TL'de kaldı. Zaman'ın haberine göre, bunun sebebiyse, 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın 104 milyonluk vergisini ödememesi ve 7,1 milyar lira beyan eden meçhul şahısların ödeme yapmaması.

        Gurbetçinin parası ile Türk vatandaşlarının yastık altında tuttuğu birikimi Türkiye'ye çekmek için çıkarılan Varlık Barışı'nda hedef tutmadı. 28 milyar lirası yurtdışından, 20 milyar TL'si ise yurtiçinden olmak üzere toplamda 48 milyar liralık varlık beyanı yapılmasına rağmen beklenen hasılat elde edilemedi. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 başı itibarıyla varlık barışı kapsamında 1 milyar 666 milyon liralık vergi tahakkuk ederken, tahsilat rakamı 1 milyar 64 milyon lirada kaldı. Yaklaşık 600 milyon lira tutarında vergi ise ödenmedi. Ödenmeyen vergiye karşılık gelen miktarın 15 milyar liraya yaklaştığı belirtiliyor. Varlık Barışı'nda hasılatın düşük çıkmasının iki sebebi buluyor. Bunlardan ilki yurtdışından 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın 104 milyon liralık vergisini ödememesi. Bir diğer önemli alacak kalemi ise 7,1 milyar liralık beyan eden meçhul Türklerden kaynaklanıyor. Adana'dan beyan edilen bu rakama ilişkin vergi ödemesi taraflarca yapılmadı. Beyanın tamamının nakit para olmadığı bir kısmının ise altından oluştuğu ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre bu rakam bir kişiye ait değil. Beyanın farklı kişilerce aynı vergi dairesinden yapılmasından kaynaklanıyor.

        2012 yılı genel bütçe gelirlerinin ay içi gerçekleşmeleri verilerine göre Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun kapsamında 599 milyon 936 bin liralık vergi tahakkuk bulunuyor. Ocakta bu kapsamda yapılan tahsilat ise 403 bin lira. Varlık Barışı uygulaması, 22 Kasım 2008'de uygulamaya konulmuştu. 2 Mart 2009'da sona eren başvurusu süresi, 10 Temmuz 2009'da uygulamaya giren 2. Varlık Barışı'yla önce 30 Eylül 2009'a, daha sonra da 31 Aralık 2009'a kadar uzatılmıştı. Uygulama için başvuranlardan yurtiçi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 vergi alındı. Gelir İdaresi ise vatandaşları sahte milyarderler konusunda uyarmıştı. İdare'den yaplan açıklamada "Varlık Barışı uygulamalarıyla ilgili olarak kamuoyunu yanıltmaya matuf ve haksız menfaat teminine yönelik birtakım çabalar olduğuna yönelik duyumlar alınmaktadır. Benzeri yöntemlerle haksız menfaat temin etmek isteyen kişilere karşı vatandaşlarımızın ve basın yayın organlarımızın dikkatli olması gerekmektedir.'' uyarısı yapılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ