Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İspanya, krizden çıkış, hint keneviri, Madrid, Barcelona, Eurovegas - Makro Ekonomi Haberleri

        Global ekonomik krizin en fazla hissedildiği ülkelerden biri olan İspanya'da belediyeler krizden çıkış için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor. İki gün önce Katalonya bölgesine bağlı Rasquera belediyesinin, bütçeye ekonomik gelir sağlamak ve istihdam oluşturmak için hint keneviri üretimine izin vermesi ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi.

        Rasquera Belediyesi ile Barcelona Hint Keneviri Tüketim Derneği (ABCDA) arasında yapılan anlaşmaya göre belediye hint keneviri üretiminden iki yılda 1,3 milyon euro kazanacak. Projeyle 40 kişiye de istihdam sağlanacak. Ancak gelişmeleri takip eden Katalonya Meclis Üyesi Felip Puig, hint keneviri ekimine başlanması halinde polisin soruşturma başlatacağını açıkladı. Hint keneviri üretimi konusundaki son kararı ise mahkemenin vermesi bekleniyor.

        Geçtiğimiz yıl Cuenca şehrine bağlı Villar de Cañas belediyesinin, nükleer atık tesislerinin bölgede inşasına onay vermesi halkın tepkisine sebep olmuştu. Projeyle, 700 milyon euroluk projenin 5 yılda tamamlanması planlanırken, 300 kişiye iş alan açılacak. 6 bin 700 ton nükleer atık kapasiteli dev tesise karşı bazı vatandaşlar protesto düzenlese de bir haftada 2 bin kişi iş başvurusunda bulundu.

        MADRİD İLE BARCELONA BU KEZ EUROVEGAS İÇİN KARŞI KARŞIYA GELDİ

        Madrid ile Barcelona arasında futbolda görülen ezeli rekabetin bir benzeri Eurovegas projesi için yaşanıyor. Las Vegas Sands şirketi sahibi Sheldon Adelson'un "Avrupa'nın Las Vegas"ı olarak düşündüğü 17 milyar euroluk proje her iki şehrin iştahını kabartıyor. 200 bin kişiye istihdam sağlamayı vaat eden Adelson, Halk Partisi'yle (PP) daha iktidara gelmeden görüşmelere başlamıştı. Dünyada en zenginler sıralamasında 16. sırada bulunan Sheldon Adelson hükümetten iş, sosyal güvenlik ve yabancılarla ilgili yasalarda değişiklik yapmasını talep ediyor. İki hafta önce Katalonya özerk yönetimi başkanı Artur Mas ile bir araya gelen Adelson, Madrid özerk yönetim başkanı Esperanza Aguirre ile beş kez görüştü. İçerisinde 12 otel, 6 casino, golf sahaları, tiyatrolar ve spor alanlarının bulunduğu Eurovegas projesi için Madrid, Barcelona'dan bir adım önde görülüyor.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ