Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para trt, epdk, elektrik, MATRAH - Makro Ekonomi Haberleri

        EPDK, TRT’ye elektrikten aktarılan payın hesaplandığı matrahtan ‘kayıp-kaçağı’ çıkarınca, TRT yargıya taşıdı. Danıştay 13. Dairesi bu kararı durdurdu. EPDK kararına göre, Şubat-Kasım 2011 döneminde abonelerden, geriye yönelik 40 milyon liraya yakın tahsilat yapılacak.

        Enerji Piyasası Düzenle me Kurumu (EPDK), geçen hafta yaptığı toplantıda, 33 milyon elektrik abonesini doğrudan ilgilendiren kritik bir karar aldı. Buna göre TRT’ye aktarılmak üzere abonelerden, geriye yönelik yaklaşık 40 milyon TL tahsil edilecek. Elektrik faturalarında, bu ödeme için ‘TRT farkı’ olarak öngörülen ayrı bir bölümün açılması bekleniyor. EPDK, TRT’ye elektrikten aktarılan paya esas oluşturan matrahtan, 1 Şubat 2011’den geçerli olmak üzere ‘kayıpkaçağı’ çıkardı. Bu karar sonrasında TRT’ye elektrikten yıllık yaklaşık 60 milyon TL daha az kaynak aktarılması gündeme geldi. (TRT’ye, elektrikten yıllık 500 milyon TL kaynak ayrılıyor) TRT, EPDK’nın kararını yargıya taşıdı. Danıştay 13. Dairesi, EPDK’nın kararının hukuka uygun olmadığına hükmedip, yürütmesini durdurdu.

        DANIŞTAY ‘YASA GEREKİR’ DEDİ

        Danıştay, TRT payının yasayla düzenlendiğini belirterek, “Bu payda bir değişiklik yapılacaksa yasa gerekir. Kurul kararıyla TRT’ye aktarılan payda değişiklik yapılamaz” dedi. Karar, 2011 yılının Kasım ayında EPDK’ya resmen bildirildi. EPDK, Danıştay kararının uygulanmasına yönelik toplantısında, sürpriz bir karar daha aldı. Buna göre 2011 yılı şubatından kasım ayına kadar geçen dönemi kapsayacak biçimde elektrikte, kayıp-kaçak oranları her bir ay için ayrı ayrı hesaplanacak. Abonelerden, geriye yönelik tahsilat yapılacak. Tahsilat tutarının yaklaşık 40 milyon TL düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

        TRT FARKI FATURADA

        TRT farkı faturada EPDK, kararı bu ay içinde elektrik dağıtım şirketlerine bildirecek. Faturalarda bu ödeme için ‘TRT farkı’ olarak ayrı bir bölümün açılması bekleniyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ