Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ''Eski Avrupa sosyal modeli tarih oldu'' - Makro Ekonomi Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Almanya'da yayımlanan Bild gazetesine yaptığı açıklamada, enflasyonist risklerin artması halinde Avrupa Merkez Bankası'nın derhal harekete geçeceğini belirterek, ECB'nin iki kez düzenlediği uzun vadeli refinansman operasyonundan kaynaklanan enflasyonist bir tehdit olmadığını vurguladı.

        ECB Başkanı Draghi, Avro Bölgesi borç krizine ilişkin en kötünün geride kaldığına ancak hala risklerin var olduğuna dikkati çekerek, durumun istikrar kazandığına vurgu yaptı.

        Enflasyon, cari denge ya da hepsinden önemlisi bütçe açığı gibi Avro Bölgesi'ndeki bazı önemli verilerin örneğin ABD'den daha iyi olduğunu belirten Draghi, yatırımcı güveninin geri dönmekte olduğuna ve ECB'nin haftalardır devlet tahvili almadığına işaret etti.

        Draghi, ''Top şimdi hükümetlerin tarafında'' diyerek, Avro Bölgesi'ne üye ülkelerde hükümetlerin bölgeyi uzun vadede krizlere karşı daha dirençli hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

        ECB Başkanı ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, bütçe disiplini konusunda Almanya'yı örnek gösterirken haklı olduğunu belirterek, Almanya'nın örnek bir ülke olduğunu, Sarkozy'den çok önce kendisinin dile getirdiğini söyledi. Draghi, ''Eski Avrupa sosyal modeli tarih oldu'' dedi.

        Avrupa Merkez Bankası, ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Avro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon avro tutarında kredi imkanı sağlamıştı.

        Enerji fiyatları, şubat ayında Avro Bölgesi'nde enflasyon oranının yüzde 2,7'ye ulaşmasına yol açtı. Almanya'da pek çok kişi ECB'nin bankalara sağladığı uzun vadeli kredi operasyonlarının da enflasyonist baskı oluşturduğundan endişe duyuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ