Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "İhracat Türkiye ekonomisinin dinamik motoru" - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK'in açıkladığı 2011 yılı 4. çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin yılın dördüncü çeyreğinde 5,2 büyüdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

        ''Türkiye'nin 2011 yılında ulaştığı yüzde 8,5 büyüme rakamı son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koymaktadır. Türkiye'nin ihracatı yılın 4. çeyreğinde yüzde 11 oranında artış kaydetmiştir. Bu rakam ihracatımızın büyümeyle çok yakın bir korelasyon ortaya koyduğunu göstermektedir. İhracat, Türkiye ekonomisinin dinamik motoru haline gelmiştir. İhracatçılarımız, Türkiye'nin büyüme temposunun nabzını yakından tutmaktadır. Kasım ayında açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi'nin üçüncü çeyrek sonuçlarına göre ihracatçı firmalarımız Ekim-Aralık dönemi büyümesini yüzde 5,61, 2011 yıl sonu büyümesini yüzde 8,45 olarak tahmin etmişlerdi. Yılın dördüncü çeyreğinde 5,2, 2011 yılı sonunda yüzde 8,5 olarak gerçekleşen büyüme rakamları ihracatçılarımızın ülkemizin büyümesini ne kadar doğru okuduklarını gösteriyor. Oysa bu rakamları açıkladığımızda, ihracatçılarımıza kimse inanmamıştı.''

        Büyükekşi, 2012 yılına ihracat açısından iyi bir başlangıç yaparak, ilk çeyrekte yüzde 10,57 ihracat artışı yakaladıklarını, dolayısıyla ihracatın Türkiye ekonomisinin büyüme temposuna katkı vermeyi sürdürdüğünü vurguladı.

        İhracatçıların Türkiye'nin istikrarı, istihdamı ve sürdürülebilir ihracatı için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin yakaladığı büyüme ve ihracat rakamlarının ülkeye olan güveni tazelediğini ve daha fazla yatırım çektiğini kaydetti.

        Büyükekşi, Türkiye'nin, bundan sonraki süreçte ihracat sayesinde daha hızlı büyüyeceğini vurgulayarak, ''Bu süreçte, sanayimizin teknolojik dönüşümünü sağlamak için ileri teknolojili ve katma değer yaratan ürünlere ağırlık vermek, her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu şekilde hem ihracatta elde ettiğimiz katma değeri artıracağız hem de ara ve mamul maddelerin ithalatından kaynaklanan cari açığı giderek azaltacağız. Yeni çıkacak yatırım teşvikleri ile ihracata dayalı büyüme sayesinde Türkiye 2023 hedeflerine çok daha yakın olacaktır. Türkiye ekonomisi, büyüme dostu ihracatına daha fazla önem vererek gücüne güç katacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ