Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ay hali regl regl izni kadınlar işveren - Makro Ekonomi Haberleri

        Böylece 2010’daki 42 sektörün statü değişikliğinin ardından 34 iş alanında daha işverenin geriye dönük izin hakkı davası endişesi bitmiş olacak.

        Kadın işçilere ağır ve tehlikeli işlerde ayda 5 gün “ay hali” izni verilmesini öngören yönetmelik tarihe karışıyor. Daha önce tekstil sektörü başta olmak üzere kadınların çalıştığı 42 sektörün ağır ve tehlikeli işler statüsünden çıkarıldığı yönetmelik şimdi tümüyle yürürlükten kaldırılıyor. Böylece, yönetmelik kapsamında halen 34 sektörde kadın işçi çalıştıran patronlar, regl iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle geriye dönük dava açılacağı korkusundan kurtulacaklar. İş Yasası’na dayanarak 2004 yılında çıkarılan ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği, kadınların “ay hali” günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacaklarını, bu günlerin sayısının ayda 5 gün olarak hesaplanacağını, daha fazlası için ise hekim raporuna göre hareket edileceğini öngörüyor.

        KADIN AYRILDIKTAN SONRA DAVA AÇIYOR

        Yönetmelik ayrıca, ağır ve tehlikeli işte çalıştırılacak kişilerin eğitim sertifikası bulunmasını ve yılda bir defa doktor raporu almalarını zorunlu kılıyor. Tekstil sektörü başta olmak üzere iş dünyasının tepkisini çeken yönetmelikte 7 Mart 2010 tarihinde yapılan değişiklikle kadınların en yoğun çalıştığı konfeksiyon ve triko, dokuma, giyecek imali işyerleri ile otel ve tatil köylerinin mutfakları gibi 42 sektör ağır ve tehlikeli işler kapsamından çıkarılmıştı. İşini kaybetmemek için kadınlar çalışmakta oldukları işyerinden genelde regl izni talep etmiyorlar. Ancak, işten ayrıldıktan sonra dava açarak geriye dönük olarak talepte bulunma ihtimali işverenleri korkutuyor.

        KADINLARA 5 GÜN REGL İZNİ ZORUNLU OLAN İŞLER

        * Röntgen, magnetik rezonans ve benzeri elektronik cihazla çalışılan radyoloji işleri

        * Uçaklarda yapılan bütün işler ve uçaklarla yapılan ilaçlama ve yangın söndürme işleri

        * Her türlü katı ve sıvı ara ürün ve nihai ürünlerin ambalajlanması

        * Suni ipek üretimi

        * Bitkisel ve hayvansal yağların üretimi

        * Ham kürkleri işleme ve boyama işleri

        * Her türlü ayakkabı, terlik ve benzerleri imalatı

        * Fayans, porselen ve seramik üretimi

        * Cam, şişe, optik ve benzeri malzeme üretimi ile bunların işlenmesi

        GAZETE HABERTÜRK / Ahmet KIVANÇ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ