Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Eşi eve gelmeyen Kardenizli kadın konsolosu arıyor: Beyim orada mı? - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye ve Gürcistan arasında, pasaportsuz sadece kimlikle sınır geçişi için imzalanan protokolün 10 Aralık 2011’de yürürlüğe girmesinin ardından Batum adeta Türk akınına uğradı. Özellikle kumar oynamak için Batum’a gidenlerin sayısındaki artış ailevi sorunları da beraberinde getiriyor. Sarp Sınır Kapısı’na yakın olan illerden gelen binlerce kişi Batum’daki kumarhanelere akın ederken, bu durumdan rahatsız olan aileler çareyi Türkiye’nin Batum Konsolosluğu’na telefon açmakta buldu.

        KUMARHANEYE GELİYORLAR

        Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, geçen yıla göre Sarp sınır kapısından Batum’a gelen Türk sayısının ikiye katlandığını ifade ederek, “Türkiye’de dükkânını kapatan soluğu kumarhanelerde alıyor. Eşi, dostu eve gelmeyen Karadenizli kadınlar ‘Bizimki eve gelmedi, acaba sizin tarafa mı geçti, kendisine dost mu tuttu’ diye bize telefon açmaya başladılar. Biz de bu telefonlarla ilgileniyoruz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

        4 AYDA 250 BİN KİŞİ GEÇTİ

        Batum’un kimlikle girilebilen bir yer olarak Türkiye’ye çok yakın, ilgi görmeye başlayan bir nokta haline geldiğini anlatan Engin Arıkan, Türk vatandaşlarının sınır kapısından giriş çıkışlarının geçen yıla göre yüzde 100 oranında artış göstererek ilk 4 ay sonunda 250 bine ulaştığını kaydetti. Geçişlerdeki artışın sadece turistik amaçlı olmadığını anlatan Arıkan, “Yılbaşından bu yana Türkiye’deki ticaret odaları ve meslek birliklerinin de geniş katılımlı ziyaretleri oluyor. Muş, Tokat ve İzmir Ticaret Odaları üyeleri gelip yatırım olanaklarını incelediler. Yurtdışına iş yapıyorlar gibi burada bulunmaları kendileri için avantaj yaratıyor. Yatırımcılar da Trabzon’dan Rize’ye geçiş gibi rahatça geçebildikleri için buraya geliyorlar” diye konuştu.

        TÜRK BANKALARI BATUM'DA ŞUBE İÇİN YER ARIYOR

        Geleceğin turizm bölgesi olarak yatırımları artan Batum’da Türk bankalarının da burada yeni şube açılmasına yönelik görüşmeleri olduğunu gördüklerini anlatan Arıkan, “Gürcistan’da şu anda sadece başkent Tiflis’te Ziraat Bankası bulunuyor. Ancak Batum’daki gelişime bağlı olarak Türk bankalarının buraya gelerek, kendilerini göstermek istediklerini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Batum’da işçilik ve akaryakıt maliyetlerinin yarı yarıya durumunda bulunduğunu anlatan Arıkan, Türk şirketlerinin turizmin yanı sıra otel, restoran, mobilya, konfeksiyon, temizlik malzemesi gibi alanlarda üretim fırsatlarının olduğunu söyledi. Arıkan, ayrıca tekstil alanında üretim yapan 4 Türk şirketinin ürünlerini yurtdışına ihraç ettiklerini de kaydetti.

        8.4 BİN KİŞİ UÇAKLA TAŞINACAK

        THY’nin İstanbul’dan Batum’a haftada 3 olan karşılıklı uçak seferleri, mayıstan itibaren her gün yapılacak. Bu hatta aylık olarak 8 bin 400 kişinin uçakla taşınması hedefleniyor.

        GAZETE HABERTÜRK / ÜNSAL EREKE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ