Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Socar'dan 'ucube'nin yıkılması şerefine lise - Makro Ekonomi Haberleri

        Eko Forum çekimi için Azerbaycan, Bakü’deyiz. Bakü’nün değişimi inanılmaz. Baştan başa şantiye alanı olan Bakü, Dubai ile Viyana karışımı bir şehir haline gelmiş. Bir yandan 2012 Eurovision Şarkı Yarışması için ‘Kristal Palace’ın inşaatı devam ederken şehirdeki inşaat halinin aslında Eurovisiyon Şarkı Yarışması için olmadığını Socar Başkanı Rovnag Abdullayev’den öğreniyorum. Azerbaycan halkı, Türkiye ve Türk hayranı olduğunu gizlemiyor. Star Rafinerisi’nin temel atma töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in altını çizdiği “2 devlet,1 millet, tek yürek” kavramını Bakü Havaalanı’na iner inmez hissetmemek imkânsız. Türk pasaportunun herhangi bir ülkeden daha değerli olduğu tek ülkedeyiz. Bakü’nün merkezinde Türk tekstil ve gıda markaları sıralanmış. “Hangi Türk şirketleri için Bakü’de fırsat var” sorusuna Socar Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Pektim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “Türk şirketleri için Bakü’de çok fırsat var. Azerbaycan petrol ekonomisi dışında son 4 yılda ortalama yüzde 7 büyüyor. İnşaat, tekstil, gıda gibi pek çok sektörde fırsat var” diyor. Socar Başkanı Rovnag Abdullayev ile sohbetimizde öğreniyoruz ki Kars’taki ucube olarak ifade edilen heykel de Azerbaycan ile 2 devlet, 1 millet tek yürek kavramını pekiştirmek için yıkılmış. Abdullayev’in ifadelerine göre, heykelin Ermenistan’a sırtı dönük tarafının daha dik Türkiye’ye sırtı dönük tarafının daha başı eğik ve elini uzatmış olması, Azerbeycan’da, Ermeni diasporasının üstü örtülü mali desteğiyle sanki Türkiye’ye özür diletmek amaçlı inşa ettirdiği bir heykel olarak algılanmış. Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “ Socar olarak Türkiye’de Ceyhan, Kars, Aliağa, Yarımca’da eğitime 40 milyon dolar harcıyoruz. Kars’ta Başbakan Erdoğan’a meşhur ucubeyi yıkması şerefine teşekkür amaçlı bir meslek lisesi inşa ediyoruz. Bir sonraki projemiz de Van için olacak” diyor. Bu sözler Erdoğan’ı sanat düşmanı ilan edenlere aslında heykelin yıkımının arkasında stratejik derinlik yattığını anlatıyor.

        TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN DIŞARI ÇIKIŞ KAPISI

        Socar Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Pektim Yönetim Kurulu Başkannı Vagif Aliyev’e niye Türkiye, neden Socar Azerbaycan’a petrol rafinerisi inşa etmeden Türkiye’de rafineri inşa etmeye başladı diye soruyorum. Aliyev, “Türkiye Azerbaycan’ın dışarıya çıkış kapısı da ondan. Azerbaycan’ın üçüncü Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev zamanında alınan karar ile Bakü, Tiflis, Ceyhan Boru Hattı ile Azerbaycan petrolünü dünyaya taşımak için Türkiye’yi seçti. Türkiye için çok projemiz var” diyor.

        NABUCCO PROJESİ ÖLÜ DOĞDU, TANAP YENİ PROJE

        Vagıf Aliyev’e göre Nabucco projesi ölü doğduğu için bir türlü gerçekleşemiyor. Nabucco projesi için 31 milyar metreküpü bulan Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Irak gazı düşünülmüş. Aliyev, “Reel olarak sadece 10 milyar metreküplük Şahdeniz gazı var. O da Nabucco projesinin gerçekleşmesi için yeterli değil. O yüzden Nabucco ortada kaldı. Biz de Türkiye ile Trans Anadolu Boru Hattı projesi (TANAP)’ı hayata geçireceğiz” diyor. Yolunuz düşerse, Bakü’yü şöyle bir gezin. 1881’den beri petrol fışkıran bu bereketli topraklar üzerinde Dubai, Hong-Kong’u kıskandıracak yapılar yükseliyor. Gidemezseniz cumartesi 13.50’de BloombergHT’de Eko Forum programının tekrarında izleyebilirsiniz.

        GAZETE HABERTÜRK / Özlem DALGA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ