Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Japonya'dan Türkiye'ye yatırım akacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün Japonya'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında anlattığı yeni Teşvik Paketi, birçok dev firmanın Türkiye'de yatırım yapma kararlarını hızlandırdı.

        Önümüzdeki günlerde Japonya'dan Türkiye;ye enerji, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri, uydu teknolojileri gibi birçok alanda yatırımın gelmesi bekleniyor.

        Bakan Ergün, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Japonya ziyareti boyunca, ülkenin önde gelen tüm firmalarının CEO'larıyla buluştu. Ergün, CEO'larla baş başa görüşmenin yanı sıra Japonya'nın dev firmalarının üye olduğu en büyük iş federasyonu olan Keidanren üyeleriyle sabah kahvaltısında da buluştu.

        Japonya'nın dev firmalarının CEO'larına yeni Teşvik Sistemi'ni anlatarak, Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Ergün, ''Yatırım için en doğru zaman bu zaman. Sakın geç kalmayın. Yatırım yapan kazançlı çıkar'' mesajını verdi.

        Bakan Ergün, görüştüğü tüm CEO'lara yeni Teşvik Paketi'ni yazılı olarak da verdi.

        Japon firmaların bazıları yatırım kararlarını Bakan Ergün'e iletirken, bazıları da Türkiye pazarını araştırmak üzere ofis açma kararlarını açıkladılar.

        Ergün'ün görüştüğü firmalardan bazıları ve Türkiye ile ilgili aldıkları kararlar şöyle:

        ''Toshiba; Türk bir ortakla Sinop'ta yapılacak nükleer santral yatırımında yer almak istediğini açıkladı. Nükleer santralin inşaat, işletme ve yatırımı konusunda ilgilendiklerini belirttiler. Türkiye ile sıkı bir görüşme trafiği içindeler. Yakın zamanda sonuçlanacağını söylediler. Alt yüklenici olarak Türk KOBİ'flerin görev almasına da sıcak bakıyorlar. Türkiye;de partner arayışını sürdürüyorlar. Önümüzdeki dönemde Hindistan;dan öte bölgede genişleme kararını ilettiler. Yatırımlarının yüzde 58'i Japonya dışında olan Toshiba, bu oranı yüzde 62'ye çıkarmak istiyor. Bu çerçevede de Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını açıkladı. Ev ödevi olarak Türkiye;deki yatırım ortamını çalıştıklarını açıklayan Toshiba, olası Türk partnerlerle çalışıp, en kısa sürede somut adım atmayı hedeflediklerini bildirdi. Gelinen noktada Türkiye;yi 'optimum nokta; olarak değerlendiriyorlar.

        Mitsubishi; Türksat 4A-4B uydularının yapımını Türksat ile ortak yaptı. Şimdi de TAİ ve TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ile işbirliğine gitmek istiyor. Türkiye ile GPS uyduları konusunda ortak çalışmak istiyor. Yapılacak uyduların bölgesel uydular olacağını düşünüyor. Türkiye'deki enerji yatırımlarına da ilgi duyuyorlar. Nükleer santraller dışında Japonya'daki enerji yatırımlarının yüzde 60'ını yapan Mitsubishi, önümüzdeki günlerde Türkiye'deki hem enerji hem otomotiv yatırımlarını mercek altına alacak.

        2015 yılında Türkiye'deki yatırımlarını 2 katına çıkaracaklar. Ekim ayında Türkiye'de Satış Temsilciliği açacaklarını açıkladılar. Firma, Satış Ofisi aracılığıyla Türkiye'deki yatırım imkanlarını araştıracak ve üretim tesisi kurma konusunda karar verecek. Ajandalarına Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurma konusunu da eklediler.''

        Toray International ise karbon elyaf ve fiber optik üreticisi olarak faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Boeing 787 tipi uçağının tüm gövdesinin malzemelerini yapan firma olarak dikkat çekiyor.

        Önümüzdeki günlerde Türkiye'de bir ofis açma kararını Bakan Ergün'e ilettiler. Türkiye pazarını araştıracaklar. Türkiye pazarına tek başına mı yoksa yerli ortaklarla mı açılacaklar önümüzdeki günlerde bunun kararını da verecekler. Türkiye'de yatırım konusunda istekli olduklarını, özellikle otomotiv sektörünü inceleyecekler.

        FATİH PROJESİ TALİPLERİ

        Teknoloji firması NEC de Fatih Projesi ile yakından ilgileniyor. Fatih Projesi için Türkiye'de üretim ve yatırımı yapmak istiyor. Türkiye'deki bilişim altyapısına komple girme düşüncesindeler. Türkiye'yi Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa'nın bölgesel üssü olarak konumlandırmak istiyorlar.

        Türkiye'de yatırım yapma kararlarını Bakan Ergün'e ilettiler. Konsorsiyum yaparak ya da Türkiye'de yerli ortak bularak Fatih Projesi'ne girecekler.

        Fujitsu da, Fatih Projesi'nde yer almak istiyorlar. Üretim üssü olarak da Türkiye'yi seçecekler. Türkiye üzerinden Ortadoğu, Afrika, Avrupa, Orta Asya pazarlarına açılmayı planlıyorlar. Türkiye'yi yükselen pazarlar için ''tedarik merkezi, üssü'' haline getirmek istiyorlar. 800 milyon euro olan cirolarını 2015 yılında 1.6 milyar euroya çıkarmak istiyorlar.

        TOYOTA TAM KAPASİTEYE ÇIKACAK

        Japon devi Chiyoda ise Karadeniz ve Akdeniz'de petrol ve gaz arama çalışmalarını yakın takibe aldılar. Bunun için TPAO ile temasa geçecekler. Türkiye'deki enerji yatırımlarıyla ilgileniyorlar. Ortadoğu, Rusya, Kafkasya gibi pazarlarda Türk firmalarıyla yer almak istediklerini açıkladılar.

        Japon otomotiv devi Toyota ise Adapazarı'ndaki fabrikalarında tam kapasiteye çıkmak istiyor. Yıllık 70-80 bin adet üretim yapan Toyota Adapazarı fabrikasının kısa sürede tam kapasiteye çıkması bekleniyor.

        Bu arada görüşmelerde Bakan Ergün, Toyota'dan Türkiye'de hafif ticari araç üretmelerini ve Türkiye'de bir Ar-ge merkezi kurmalarını istedi. Toyota yönetimi bu önerilere bıcak baktığını ve değerlendirmeye alacaklarını ifade ettiler.

        Ayrıca Ergün'ün, Toyota'dan ''Sakaria'' ismiyle yeni bir model istemesi de Japon otomotiv devi Toyota'lı yöneticilerin çok ilgisini çekti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ