Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni saat dilimi ihracatı gösteriyor - Makro Ekonomi Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / Olcay AYDİLEK

        2013’ün mart sonunda saatler son kez 1 saat ileri alınıp sabitlenecek. Yeni uygulama ile Doğu 1 saat daha yakına gelirken, Türkiye'nin ihracatındaki payı yüzde 47'ye düşen Avrupa'dan da uzaklaşmış olacağız.

        Enerji Bakanlığı'nın yeni saat uygulamasına göre saatler ekim ayının sonunda 1 saat geri alınacak. Uygulama, 5 ay devam edecek. 2013 yılının mart ayı sonunda bu kez saatler, 1 saat ileri alınacak ve sabitlenecek. Bir daha ileri-geri yapılmayacak.

        ‘AVRUPA’YA TİCARET ETKİLENMEZ’

        Enerji Bakanlığı'nın önerisinin kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin Avrupa'ya göre kış döneminde (ekim-mart) saat farkı, 2 saate çıkacak. Yaz döneminde (mart-ekim) saat farkı 1 saat olacak. Doğu Avrupa ile herhangi bir fark oluşmayacak. Enerji Bakanlığı kaynakları, yeni uygulamanın Türk işadamlarının Avrupa ile ticaretini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Türkiye, yalnızca Avrupa ile ticaret yapmıyor. Çin'le, Kore ile de ticaret gelişiyor. Hindistan ile de ticarette önemli bir sıçrama söz konusu" yorumunu yapıyor. Nitekim rakamlara bakıldığında da bu gerçek ortaya çıkıyor. Avrupa'daki daralma dış ticaret rakamlarında kendini gösteriyor. 2007 yılında Türkiye'nin ihracatı içindeki yüzde 60'larda olan Avrupa Birliği ülkelerinin payı 2011 yılında yüzde 47'lere kadar gerilemiş durumda Bu sırada Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika'nın payındaki artış da dikkat çekici bir şekilde geliyor. 2007 yılında Türkiye'nin ihracatı içinde yüzde 4.8'lerde olan Uzakdoğu ülkelerinin payının 2011 sonu itibarıyla yüzde 7.5'lere, yüzde 14 olan Ortadoğu ülkelerinin payı da yüzde 18'lere çıkmış durumda.

        EN BÜYÜK ARTIŞ IRAK’TA YAŞANDI

        Ülke bazında bakıldığında ise saat farkının kalmayacağı Irak, farkın yarım saate ineceği İran’la yapılan ticaretin son 5 yılda ciddi bir şekilde arttığı görülüyor. 2007’de 2.8 milyar dolarlık ihracat yapılan Irak’ta bu rakam geçen yıl 8.3 milyar dolara ulaştı. Ambargo baskılarına rağmen İran’a ihracat da 2.4 milyar dolardan 3.5 milyar dolara çıktı.

        TİCARET İÇİN BİR GÜNÜ TAKVİMDEN ÇIKARDILAR

        Büyük Okyanus'taki Samoa ve Tokelau adaları, en büyük ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda'yla aynı tarihe geçebilmek için 30 Aralık 2011'i takvimden çıkardı. Değişikle her iki ada da Avustralya'nın başkenti Sydney'in 3 saat önüne geçti. Daha önce adaların yerel saati Sydney'in 1 gün gerisindeydi. Bu durum cuma ve pazartesi günleri ticarette sıkıntı yaratıyordu.

        MART 2013 SONUNDA SAATLER SABİTLENECEK

        Yeni uygulama ile Türkiye'nin Avrupa'ya göre kış döneminde (ekim-mart) saat farkı, 2 saate çıkacak. Yaz döneminde (martekim) saat farkı 1 saat olacak. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre yaz mevsiminde (ileri saatin uygulandığı dönemde) saatler, Iğdır'dan geçen 45 derece boylamına göre ayarlanıyor. Kış döneminde ise İzmit'ten geçen 30 derece boylamı esas alınıyor. Yeni yasa tasarısı taslağı kapsamında yaz dönemi olması nedeniyle halen 45 derece boylamının (Iğdır'dan geçen) esas alındığı saat dilimi, ekim ayının sonunda 30 derece boylamına alınacak. 2013 yılının mart ayı sonunda son kez 30 dereceden, 45 derece boylamına geçilecek ve sabitlenecek.

        07.00'DE ÇIK 08.00’DE BERLİN’DESİN!

        Yeni saat dilimine geçilmesiyle Avrupa ülkeleriyle fark 2 saate çıkacak. Saat 7'de İstanbul'dan uçağa binen birisi 3 saatlik uçuşun ardından yerel saatle saat 08.00'de Berlin'e varacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ