Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Komşu'yu kapı dışarı ediyorlar! - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ( ECB) Yunanistan'ın Euro Bölgesi'den çıkması senaryoları üzerinde çalışıyor.

        Avrupa Ticaret Komisyonu üyesi Carel Ducht, Belçika'nın De Standaart gazetesine yaptığı açıklamda, "Bundan 1 - 1.5 yıl önce domino etkisi tehlikesi vardı. Ama şimdi ECB ve Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Euro'dan çıkışının böyle bir etki yapmayacağı acil durum senaryosu üzerinde çalışıyor" dedi.

        "YUNANİSTAN'I ESARET ALTINA ALMAK DEĞİL YARDIM ETMEK İSTİYORUZ"

        Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa'nın, Yunanistan'ı esaret altına almak istemediğini, yardımcı olmak istediğini söyledi.

        Bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Atina'yı ziyaret eden Schulz, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüştü.

        Schulz, Papulyas ile olan görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, AB'nin "anonim bir güç olduğunu" ifade ederek, sadece Troyka'dan söz edilmesinden rahatsız olduğunu belirtti.

        AB'deki karar merkezleriyle Yunanistan arasında bir diyalog eksikliği bulunduğunu ifade eden Schulz, "Yunanistan için çok şey söylenirken, Yunanlardan söz edilmemesinden üzüntü duyuyorum. AB şu anda anonim bir güç. Troyka'dan söz ediliyor. Ancak, bu benim hoşuma gitmiyor. Sadece bu şekilde Yunanistan'ı esaret altına almak istemediğimizi, aslında yardımcı olmak istediğimizi kanıtlama fırsatı buluruz" dedi.

        Schulz, Atina'da kendisini izleyen Alman gazetecilere yaptığı açıklamada da Yunanistan'ın avro kuşağından çıkmasının, "kötülüğün sonu değil, daha büyük bir kötülüğün başlangıcı olacağına" inandığını belirtti.

        Böyle bir olasılığı birçok kişinin olumsuz gelişmelerin sonu olarak gördüğünü ancak, kendisinin bu konuda farklı düşündüğünü belirten Schulz, "Bu seçimin de masada bulunmadığını söylemiyorum. Ancak, böyle bir şeyi çok tehlikeli görüyorum" dedi.

        Yunanistan'da, siyasi istikrarın sağlanması ve Yunan ekonomisinin yeniden doğru yola girmesi için yeterli çaba gösterilmediğini savunan Schulz, avro kuşağının ve para piyasalarının dağılmasından söz edenlerin, aslında kendilerinin böyle bir beklenti içerisinde olduklarını öne sürdü.

        Schulz, gazetecilerin "Yunan ekonomisinin birkaç gün içerisinde batma olasılığı bulunup bulunmadığına" ilişkin bir sorusu üzerine de "böyle bir olasılık durumunda Avrupalıların milyarlarca avro ile yardıma koşacaklarını" söyledi.

        Sol Koalisyon SYRİZA lideri Aleksis Çipras'la ilgili bir soruyu yanıtlayan Schulz, "memorandumun feshedilmesini isteyen Çipras'ı bu fikrinden kimsenin vazgeçireceğine inanmıyorum" dedi.

        Papulyas da 6 Mayıs seçimlerinin ardından Yunanistan'ın yeni bir döneme girdiğini ifade ederek, "Milli bir mutabakat hükümeti kuramadık. Ancak zorlukları biliyorsunuz. Yeniden seçime gidiyoruz ve umarım, önceki seçimlerde başaramadığımızı bu kez başarırız" diye konuştu.

        Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, Atina ziyareti kapsamında Yunan siyasi parti liderleriyle de bir araya gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ