Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni alınacak ve ‘Barbaros Hayrettin Paşa' adı verilecek gemi Akdeniz'de petrol arayacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), iki ay içinde yeni bir sismik gemi alacağını belirterek, ‘Barbaros Hayrettin Paşa' adı verilecek geminin ilk işinin, Akdeniz'de Piri Reis'in gittiği alanlarda daha geniş çaplı ve üç boyutlu sismik arama yapmak olacağını belirtti.

        Bakan Yıldız, sismik aramaları yurt dışından kiraladığı gemilerle yapan TPAO'nun yaklaşık 100 milyon dolara alacağı yeni gemiyle iki ve üç boyutlu sismik arama yapabileceğini söyledi. Yıldız, yeni geminin adının ‘Barbaros Hayrettin Paşa' olacağını açıkladı.

        TPAO'ya gemi alımının önemine dikkat çeken Yıldız, "Petrol aramalarını son 10 yılda 13 kat artırmış, 6 milyar dolara yakın arama yatırımı yapmış, derin deniz aramacılığı kabiliyetine sahip dünyadaki 11'inci şirket konumuna yükselmiş olan TPAO'nun kendi gemisinin olmaması düşünülemezdi" dedi.

        TPAO, GEMİ İÇİN ALANA İNDİ

        Gemi alımı için kaybedecek zamanlarının olmadığını belirten Yıldız, "Bir süredir beklediğimiz Yüksek Planlama Kurulu kararının çıkmasının ardından TPAO, çalışmalarını hızlandırdı. Bu bir petrol sondaj platformu değil. Bizim için öncelikli olan iki ve üç boyutlu sismik arama yapabilecek bir gemi. Ekiplerimiz istenilen bu özelliklere sahip olan 5 ayrı gemiyi incelemek için yola çıktı" diye konuştu.

        2 aya kadar, uygun görülen gemiyi almayı planladıklarını belirten Bakan Yıldız, "gemiyi alır almaz, bugüne kadar kiralama yöntemiyle yapmış olduğumuz sismik araştırmalarımıza kendi gemimizle devam edeceğiz" dedi.

        Yıldız, söz konusu gemiyle öncelikle, yüksek potansiyele sahip olduğu düşünülen Akdeniz'de geniş bir alanda üç boyutlu arama yapmayı planladıklarını vurguladı. Yıldız, Akdeniz'de geçen yıl Piri Reis'in gittiği alanlarda da çalışma yapılacağı mesajını vererek, "İnanıyorum ki Türkiye, kendi petrolünü kendi gemisiyle bulacaktır" dedi.

        SULAR ISINACAK

        Geçen yıl, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Noble şirketiyle Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine başlaması KKTC ve Türkiye'yi rahatsız etmiş, Türkiye bu girişimin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunmuştu. Güney Kıbrıs'a misilleme olarak ilk aşamada sismik arama gemisi Piri Reis'i sondaj yapılan yerin yakınına göndererek karşı atakta bulunan Türkiye ve KKTC, daha sonra imzaladıkları anlaşmayla TPAO'nun bölgede arama yapabilmesinin önünü açmıştı. Türkiye'nin, Antalya açıklarında Shell firmasıyla anlaşması ve Magosa'da kara sondajına başlamasının ardından Rum tarafı da deniz sahalarında ikinci tur ihaleye çıktıklarını açıkladı.

        2 ay içinde satın alınması öngörülen Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik arama için yola çıkmasıyla birlikte Akdeniz'de sular yeniden ısınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ