Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşadamlarına 'yeşil pasaport' müjdesi! - Makro Ekonomi Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda bir çalışma yapılması için kendisine talimat verdiğini belirterek, ''Bu konudaki çalışmayı hızlandıracağız, ama ölçüsü şu olacak; ihracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız'' dedi.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67'inci genel kurulunda konuşan Bakan Yazıcı, hükümet olarak hem ekonomik hem de sosyal alanlarda en ileri modelleri geliştirip uyguladıklarını söyledi.

        İnsan merkezli ekonomi politikasının, özellikle son yıllarda birçok ülkenin krizle sarsılığı ortamda Türkiye'yi dünyanın en saygın ülkelerinden biri durumuna getirdiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin makro ekonomik istikrarı yakaladığını ifade etti.

        Türkiye'nin ekonomik büyümesinin rekorlar kırdığını, kişi başı milli gelirin çok ciddi oranlarda arttığını, işsizlikte, cari açıkla mücadelede önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı, ''Bu başarı çiftçimizin, sanayicimizin, tüccarımızın, işadamımızın, yani hepimizin başarısıdır'' dedi.

        YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

        Yeni teşvik programının 5 Nisan 2012 tarihinde açıklandığını hatırlatan Yazıcı, teşvik sisteminde KDV istisnasından, vergi indirimlerine, sigorta primi işveren desteğinden yatırım yeri ve faiz desteğine kadar çok detaylı destek unsurlarının yer aldığını kaydetti.

        Geçen sene Türkiye'de 100 dolarlık bir imalat için 43 dolarlık ara malı ithal edilmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı, bunun da ekonomi büyüdükçe ithalatın artmasına, dolayısıyla cari açığın daha da büyümesine neden olduğunu ifade etti.

        Yazıcı, ''Yeni teşvik sistemiyle uzun dönemde kalıcı olarak cari açık sorununu kaldırmak için önemli tedbirler alıyoruz. Üretim-ithalat arasındaki olumsuz yapının kırılarak cari açığın azaltılması için önemli adımlar atılmıştır. Ara mallarına ilişkin yatırımlar yeni teşvik programında stratejik yatırımlar olarak adlandırılmıştır'' diye konuştu.

        ESNAF VE SANATKARLARA 6 MİLYAR LİRALIK KREDİ

        Bakanlığının bir diğer önemli kesiminin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirten Hayati Yazıcı, yaptıkları çalışmalarla kredi üst limitlerini 5 bin liradan 100 bin liraya çıkarttıklarını, esnaf ve sanatkarların borçlarına ödeme kolaylığı getirdiklerini ve üretimi sürdürülebilir hale getirdiklerini kaydetti.

        Esnaf ve sanatkar kredilerinden bugün 250 bin kişinin yararlanabilir hale geldiğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı, söz konusu kesime bu dönemde 6 milyar liranın üzerinde kredi kullandıracaklarını bildirdi.

        Bu dönemde tüketici hakları konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Yazıcı, tüketicinin korunması kanunuyla ilgili değişiklik tasarısını da yakında Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı.

        133 BORSA ELEKTRONİK ORTAMDA TAKİP EDİLEBİLMELİDİR

        Konuşmasında TOBB Başkanından bir ricası bulunduğunu da belirten Yazıcı, 133 borsanın bütün faaliyetlerinin elektronik ortamda takip edilmesine imkan sağlayacak bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

        Akaryakıt, tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile ilgili çalışmalara da oda ve borsalardan destek isteyen Yazıcı, ''Sadece destek değil bu işin içinde olmanızı istiyorum. Çünkü bu alan ekonominin bütün alanlarına zarar veriyor'' diye konuştu.

        Yeşil pasaport konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bir talep verdiğini ve bu konudaki çalışmaları hızlandıracaklarını bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, ''Ama ölçüsü şu olacak, ihracat büyüklüğünü dikkate alacağız. İhracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ