Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "3 milyon kişiye zam için 75 milyona vergi getiremeyiz" - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'nin ekonomik görünümünü Bloomberg HT'den Özlem Dalga'ya değerlendiren Başbakan Yardımcısı Babacan, "Türkiye, gelişmekte olan ülkelerle mukayese edildiğinde daha iyi bir konumda yatırımcılar da bunu değerlendiriyorlar. " dedi.

        OECD'nin Türkiye analizi sorulan Babacan, "Türk lirasının değer kaybı enflasyonu olumsuz etkileyebiliyor ama bu etki çok şiddetli değil. Merkez Bankası'nın uyguladığı kur politikası da bunun farkında olduğunu gösteriyor. Olumsuz etkileri engelleyecek adımları atmaktadır. türkiye serbest kur uygulayan bir ülke bu da unutulmamalı. " açıklamasında bulundu. Büyüme rakamlarının değerlendirilmesi için henüz erken olduğunu belirten Babacan sözlerini şöyle sürdürdü; "Büyüme rakamlarını ikinci dönem rakamlarını aldıktan sonra değerlendirmemiz lazım. İlk çeyreğe bakarak değerlendirme yapmamak lazım.

        Kredi değerlendirme kuruluşları ile ilgili dünyada bizdeki kadar tartışma yok. Güvenirlikleri eskisi kadar yüksek değil. Bir gün sonra not değişiyor. Ne oluyorda bir günde ödeme kabiliyeti değişiyor? Buna bakmak lazım. Bizim şirketlerimizin de analiz kapasitesi zamanla artacaktır. Burada da bizim kendi kendimize verdiğimiz not dışarıda nasıl karşılanacak? Bu da zamanla düzelecektir. "

        MEMUR MAAŞ ZAMMI

        Ali Babacan, toplu görüşmelerde karara bağlanamaan memur maaşlarına zam konusunda ise, " Eski para ile 100 katrilyon maaş ödeniyor memurlara.3 milyon kişiye daha fazla vergi vermek için 75 milyondan daha vergi almamız gerekir. Burada devletin sosyal adaleti gözetmesi gerekiyor. Bu hesapları herkesin, sivil toplum örgütlerimizin gözetmesi lazım. Eskiden para basılarak karşılanıyor ve bu da enflasyon olarak geri dönüyordu. Memurlarımızın maaşı bizim dönemimizde en fazla artış olduğu dönemdi. Hükümet olarak söyleyeceğimizi söyledik konu şimdi hakem heyetinde. 1 hafta sonra sonuca bağlanacak. " dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ