Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni TTK ile sanal arkadaşlık bitecek - Makro Ekonomi Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / Seçkin ÜREY

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, ‘internetten bilançosunu görüp borç isteyen bir arkadaşına nasıl “Hayır” diyeceğini’ soran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na “Bu kanun sanal arkadaşlığı bitirir” dedi.

        Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yapılacak değişikliklere son hali verilecek. Gazetecilerle bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya son günlerde hangi maddelerde değişiklik yapılacağı yönünde çıkan haberleri sorduk. Yazıcı, internet sitelerine konulması zorunlu olan mali tablolar ve bilanço gibi verilerin kapsamında bir daralma olacağı mesajını verdi. Hangi verilerin internete konulma zorunluluğunun kaldırılacağına dair kesinleşmiş bir karar olmadığını anlatan Yazıcı, iş dünyasından internet sitesine konulacak veriler konusunda ciddi itiraz geldiğini söyledi. Yazıcı, bu noktada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’yla yaptığı bir konuşmayı paylaştı: “TOBB Başkanı, ‘Biz bunları yayınladık. Hadi benim bir arkadaşım geldi. Bilançomu da biliyor. Benden para istedi. Benim ödeme gücü olan, olmayan arkadaşım var. Ödeme gücü olana veririm ama olmayana nasıl vereyim? Bilgilerimi bildiği için olmayana nasıl ‘Hayır’ diyeceğim?’ dedi. Ben de ona ‘Bu kanun sanal arkadaşlıkları bitirecek’ dedim.”

        BÜROKRASİ AZALACAK

        Söz konusu düzenlemenin de kayıtdışılığı önlemede önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Bu kanun vergi kaybını önlüyor. Devlet kayıtlı olana yükleniyor. Kayıtdışı olanlar da kayıtlılarla rekabet ediyor” dedi. Yazıcı, bürokrasinin takip anlamındaki iş yükünü azaltmak adına yöneticilerin dörtte birinin yüksek eğitimli olma zorunluluğunu kaldıracaklarını ve şirket evraklarında yer alacak bilgilerin sayısını azaltacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ