Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Motorinin fiyatı 10 kuruş indi sıra benzinde - Makro Ekonomi Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / Olcay AYDİLEK

        Ham petrol fiyatlarındaki düşüş depoda da kendini gösterdi. Dünden itibaren motorinin fiyatı 10 kuruş indi. Benzinde de yakın zamanda yaklaşık 8 kuruşluk bir indirim bekleniyor.

        Kış aylarında pik yapan ham petrol fiyatları düşüş eğilimine girerken, ilk indirim haberi motorinde geldi. Motorinin litre fiyatı 10 kuruş inerken, önümüzdeki günlerde benzinde de 8 kuruşluk bir indirim beklentisi oluştu. Bu indirim ile birlikte 3.84 lira olan motorinin fiyatı 3.74’e indi. Halen 4.34 liradan satılan 95 oktan benzinde de 8 kuruşluk indirim olması halinde rakamın 4.26 liraya düşmesi bekleniyor. Türkiye’de akaryakıt fiyatları belirlenirken, Akdeniz’e bakılıyor. Petrol Piyasası Yasası uyarınca yurtiçinde akaryakıt fiyatları, Türkiye’ye en yakın erişilebilir piyasaya göre oluşuyor. Bunun için de İtalya’daki Genova Petrol Borsası baz alınıyor. Borsada oluşan petrol ve akaryakıt fiyatları, Türkiye için tayin edici ‘referans değer’ olarak kabul ediliyor. EPDK, üretilen veya ithal edilen akaryakıt ürünlerinin iç piyasa oluşumunda İtalya’daki fiyatları esas alıyor.

        KUR VE HAM PETROL ETKİLİYOR

        Akaryakıt fiyatlarını, brent petrol ve döviz kuru etkiliyor. Kur ve brent petrol arttıkça, benzin ve motorin fiyatları da artıyor. Kur ve brentte görülen her düşüş, motorin ve benzinde indirim anlamına geliyor. 30 Nisan haftasına 119.71 dolar seviyesinden bulunan brent petrolde, düşüş devam ediyor. Petrol fiyatında dünkü düşüşle beraber gerileme yüzde 18’e yaklaştı. Geçen haftayı 99 dolarla kapatan brent petrol, dün son ayların en düşük seviyesine, 95.60 dolara kadar geriledi.

        DEPODA 4.5 LİRA DEMEK

        Motorine dün yapılan indirimle birlikte litre fiyatı 3.84 liradan 3.74 liraya gerilemiş oldu. 45 litrelik bir depoda bu 4.5 liralık bir indirim anlamına geliyor.

        KUR 1.70 OLSA, 12 KURUŞ DAHA İNER

        Uzmanlar, halen 1 TL 85 kuruş düzeyinde bulunan kurun 1.70’e düşmesi halinde benzin ve motorinde gündeme gelecek değişimi de hesapladı. Sektör uzmanları brent petrol fiyatının sabit kalması durumunda 1 TL 70 kuruşluk kurda, benzin ve motorinde en az 12’şer ile 13’er kuruşluk bir indirimin daha gündeme geleceğinin altını çiziyor.

        ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ: MOTORİNİ İZLEYEN BİR DÜŞÜŞ OLACAK

        Enerji Bakanı Yıldız, benzinde de motorini izleyen bir düşüş olacağını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ