Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Eski İngiliz bakandan tek pazar önerisi - Makro Ekonomi Haberleri

        İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı David Owen, İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılarak, İzlanda'dan Türkiye'ye kadar uzanan tek bir pazara katılırsa daha iyi mi olur" diye sorulması gerektiğini söyledi.

        Ülkenin 1977-79 yıllarında Dışişleri Bakanlığını yapan Lord Owen, mevcut Avro krizi dikkate alındığında, İngiltere'nin AB üyeliğinin referanduma götürülmesi gerektiğini kaydetti.

        Owen Times gazetesine demecinde, "Almanya'nın Avro Bölgesi'ni kurtarma planlarının, AB'yi 'Avrupa' adında tek bir ülkeye doğru ittiğini, bunun İngiltere'nin Brüksel'den bağımsız olmasını daha da zorlaştıracağını" ifade etti.

        Owen'a göre referandumda halka, "Birleşik Krallık'ın Avrupa Topluluğunda tek bir pazarın parçası olmasını istiyor musunuz?" ve "Birleşik Krallık'ın AB'de kalmasını istiyor musunuz?" soruları yöneltilmeli.

        "Yeniden yapılandırılan Avrupa" başlıklı bir kitap yazan Owen, İngiltere'nin Avrupa ikilemini bir an önce çözmesi gerektiğini savunuyor.

        AB yerine Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerinin ve Türkiye'nin de dahil olduğu daha geniş bir Avrupa Topluluğu oluşturulması gerektiğini ifade eden Owen, Avro krizinin, Almanya ve İngiltere'nin Avrupa fikrinin ne kadar farklı olduğunu gösterdiğini de kaydetti.

        73 yaşındaki Owen, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğini desteklese de, Avro para birimine katılıma karşı çıkan kişilerin başında geliyor. Owen ayrıca, Birleşik Krallık'ı Avro Bölgesi'nin dışında tutmayı savunan "Yeni Avrupa" grubunun başkanlığını yapıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ